Aktualno
StoryEditor

Komisija pokrenula postupak protiv Mađarske zbog zakona o visokoškolskom obrazovanju

26. Travanj 2017.

Europska komisija je u srijedu otvorila postupak zbog kršenja europskog prava protiv Mađarske zbog njezina zakona o visokoškolskom obrazovanju, koji bi mogao dovesti do zatvaranja Srednjoeuropskog sveučilišta u Budimpešti.

>>>Mađarska usvojila zakon koji prijeti Sveučilištu Soros u Budimpešti

Komisija je nakon analize mađarskog zakona zaključila da on nije u skladu s temeljnim slobodama unutarnjeg tržišta, posebice u pogledu slobode pružanja usluga i poslovnog nastana te u pogledu prava na akademske slobode, prava na obrazovanje i slobodu poslovanja sukladno Povelji o temeljnim pravima Europske unije kao ni s pravnim obvezama EU-a po međunarodnom trgovačkom pravu. Stoga je Komisija uputila Mađarskoj pismo s formalnim upozorenjem, što je prvi korak u pokretanju postupka. Mađarske vlasti sada imaju mjesec dana za odgovor Komisiji.

Financijske sankcije

Postupak može završiti teškim financijskim sankcijama u slučajevima kada zemlja članica ne poštuje pravo EU-a. Komisija je također odlučila nastaviti dijalog s mađarskim vlastima o još nekoliko otvorenih pitanja poput zakona o azilu i zakona o nevladinim organizacijama koji su u postupku donošenja u Mađarskoj.

Kasnije popodne u Europskom parlamentu sa zastupnicima će razgovarati mađarski premijer Viktor Orban i prvi potpredsjednik Europske komisije Frans Timmerman. Očekuje se da će se na rubu mini-plenarne sjednice Europskog parlamenta neformalno razgovarati o pitanju članstva vladajuće mađarske stranke Fidesz u Europskoj pučkoj stranci, u kojoj sve više jača nezadovoljstvo postupcima premijera Orbana.

Kampanja ‘Zaustavimo Bruxelles‘

Konkretne odluke o tome pitanju ne treba očekivati, a tome će se sigurno raspravljati i na sastanku čelnika EPP-a u subotu, prije početka summita EU-a o Brexitu. Komisija je najavila da će tada objaviti odgovore na lažne tvrdnje mađarskih vlasti iznesene u okviru nacionalne kampanje "Zaustavimo Bruxelles".

Mađarski je parlament početkom travnja po hitnom postupku izglasao zakon usmjeren protiv Srednjoeuropskog sveučilišta (CEU). To sveučilište na engleskom jeziku utemeljio je američki milijarder mađarskog podrijetla George Soros nedugo nakon pada komunizma. Posljednjih mjeseci mađarska vlada sve češće napada Sorosa, nazivajući ga neprijateljem Mađarske.

>>>Sljedeći tjedan sastanak Sorosa i Junckera

S druge strane, mađarski premijer Orban optužuje Sorosa da podupire ilegalnu imigraciju. Mađarska vlada priprema i zakon o nevladinim udrugama koje se financiraju iz stranih izvora. Prema nacrtu zakonu, svaka udruga koja godišnje primi više od 7,2 milijuna forinti (nešto preko 23.000 eura) morat će biti upisana u novi registar. Sve organizacije upisane u registar udruga financiranih izvana morat će se kao takve identificirati na svakom priopćenju za javnost, letku, web-stranici ili izvješću koje sastave, u suprotnom im prijeti zabrana rada.

Mađarska vlada je prije nekoliko tjedana pokrenula kampanju uperenu "protiv Bruxellesa". Svako kućanstvo u Mađarskoj dobilo je ovih dana u poštanski sandučić upitnik naslovljen "Zaustavimo Bruxelles" sa šest pitanja i s nekoliko ponuđenih odgovora na svako od pitanja.

Uz upitnik je priloženo pismo premijera Orbana, u kojem poziva "mađarski narod da ustane u obranu nacionalne neovisnosti i popuni upitnik kako bi podržali napore vlade u borbi protiv pogrešnih prijedloga iz Bruxellesa".

Građanima postavljeno šest pitanja

U tih šest pitanja, građane se uglavnom pita "što bi Mađarska trebala učiniti" u vezi s imigracijskom politikom EU-a.

"Što bi Mađarska trebala učiniti kada Bruxelles, unatoč nizu nedavnih terorističkih napada u Europi, želi prisiliti Mađarsku da primi ilegalne imigrante?", jedno je od postavljenih pitanja.

Ponuđeni odgovori su: "ilegalni imigranti moraju se držati pod nadzorom dok vlasti ne odluče o njihovu slučaju" i "trebamo dopustiti ilegalnim imigrantima da se slobodno kreću u Mađarskoj".

Komisija smatra da taj upitnik sadrži nekoliko lažnih činjenica i tvrdnji koje navode na krive zaključke i stoga će ne to odgovoriti provjerljivim činjenicama.

24. travanj 2024 08:24