Aktualno
StoryEditor

Komisija ukinula kvote za šećer u EU; Tolušić: To je veća prilika nego opasnost

30. Rujan 2017.

Iz Europske komisije (EK) u petak su izvijestili da se 30. rujna ukidaju kvote za šećer u Europskoj uniji (EU) i to gotovo 50 godina nakon uvođenja.

Odluku o ukidanju kvota donijeli su Europski parlament i države članice u okviru reforme zajedničke poljoprivredne politike (ZPP) iz 2013. nakon opsežnog procesa reforme i preustroja koji je započet 2006. godine, navodi se u priopćenju.

Sustav kvota za šećer uveden je 1968. s prvim propisima o šećeru u okviru ZPP-a zajedno sa zaštitnom cijenom za proizvođače koja je utvrđena u iznosu znatno višem od cijene na svjetskom tržištu. Odluku o ukidanju sustava kvota za šećer donijele su države članice 2006. godine.

Sektor šećera doživio je temeljit preustroj u razdoblju od 2006. do 2010. uz potporu vrijednu 5,4 milijarde eura, napominju iz EK te dodaju kako se zahvaljujući tome sektor mogao pomno pripremiti za ukidanje kvota, a i produktivnost se znatno poboljšala tijekom proteklih godina.

>>>Tolušić: Ukidanje kvota za šećer nije opasnost, već prilika za domaće proizvođače

Ukidanjem sustava kvota proizvođačima se omogućuje da proizvodnju prilagode stvarnim prilikama na tržištu, a osobito da istraže nova izvozna tržišta, ističu iz EK.

Osim toga, ukidanjem kvota znatno se pojednostavnjuje postojeća upravljačka politika i smanjuje administrativno opterećenje za gospodarske subjekte, proizvođače i trgovce.

Nastavak potpore EU-a sektoru šećera

Iz EK napominju kako se sektoru šećera EU-a i dalje može pružati potpora u slučaju neočekivanih poremećaja na tržištu raznim mjerama u okviru zajedničke poljoprivredne politike, koje uključuju visoke uvozne carine EU-a (izvan povlaštenih trgovinskih sporazuma) i mogućnost davanja potpore za privatno skladištenje te krizne mjere koje bi Komisiji omogućile poduzimanje koraka u slučaju ozbiljne krize na tržištu koja bi mogla uzrokovati znatno povećanje ili smanjenje tržišnih cijena.

>>>Komisija platila pa javnosti uskratila istraživanje o ‘za profit beznačajnom piratstvu’

Dostupna je i potpora dohotku poljoprivrednika u obliku izravnih plaćanja, uključujući mogućnost da države članice EU-a osiguraju takozvanu dobrovoljnu proizvodno vezanu potporu sektorima u poteškoćama, među kojima je i sektor proizvodnje šećerne repe.

‘Izazovi uvijek postoje, ali uz ulaganja u navodnjavanje i potpore koje možemo dobiti iz programa ruralnog razvoja te ulaganja u povećanje površina pod šećernom repom i kvalitetu, možemo postići veće prinose i udio šećera u repi i tako biti konkurentniji i bolje prodati šećer koji je naš najjači izvozni proizvod‘, poručio je Tolušić.

Nakon ukidanja kvota i dalje će postojati mogućnost kolektivnog pregovaranja o uvjetima podjele vrijednosti u ugovorima između proizvođača šećerne repe i prerađivača šećera u EU-u, ističe se u priopćenju.

>>>Komisija financira punionice električnih vozila na koridoru koji uključuje Hrvatsku

Navodi se i kako je pripremajući ukidanje sustava kvota EK poboljšala transparentnost na tržištu šećera. Naime, nova promatračka skupina za tržište šećera provodi kratkoročne analize i prikuplja statističke podatke o tržištu šećera te izrađuje analize i prognoze kako bi se poljoprivrednicima i prerađivačima pružila potrebna pomoću radi učinkovitijeg upravljanja poslovanjem.

Sustav kvota za šećer uveden je 1968. s prvim propisima o šećeru u okviru ZPP-a zajedno sa zaštitnom cijenom za proizvođače koja je utvrđena u iznosu znatno višem od cijene na svjetskom tržištu. Odluku o ukidanju sustava kvota za šećer donijele su države članice 2006. godine.

Ukidanje sustava kvota uslijedilo je nakon temeljite reforme sektora koja je provedena od 2006. do 2010. godine.

Od kraja 2016. prosječna cijena šećera u EU-u oporavila se te iznosi približno 500 eura po toni i stabilna je proteklih nekoliko mjeseci.

EU je s 50 posto ukupne proizvodnje vodeći proizvođač šećera od šećerne repe u svijetu. Međutim, šećer od šećerne repe čini tek 20 posto svjetske proizvodnje šećera, dok preostalih 80 posto čini šećer od šećerne trske.

Tolušić: Ukidanje kvota za šećer veća prilika nego opasnost

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić početkom prošlog tjedna je izjavio kako je ukidanje kvota za šećer u EU-u od 1. listopada puno veća prilika za rast proizvodnje i izvoza nego opasnost za domaću industriju šećera.

>>>Viro povećao prodaju šećera za 195 posto i uprihodio 11,6 milijuna kuna

"Izazovi uvijek postoje, ali uz ulaganja u navodnjavanje i potpore koje možemo dobiti iz programa ruralnog razvoja te ulaganja u povećanje površina pod šećernom repom i kvalitetu, možemo postići veće prinose i udio šećera u repi i tako biti konkurentniji i bolje prodati šećer koji je naš najjači izvozni proizvod", poručio je Tolušić.

06. svibanj 2024 02:54