Aktualno
StoryEditor

Komisija zabrinuta zbog tržišnih posljedica Bayerovog preuzimanja Monsanta

22. Kolovoz 2017.

Europska komisija pokrenula je u utorak temeljitu analizu planiranog Bayerovog preuzimanja američkog agrokemijskog diva Monsanta, izražavajući zabrinutost zbog mogućeg utjecaja na tržišta pesticida i sjemenja.

Njemački Bayer ponudio je za Monsanto 66 milijardi dolara a spajanjem dvije kompanije nastat će najveći integrirani proizvođač pesticida i sjemenja u svijetu, čime će se ograničiti konkurencija u segmentu prodaje herbicida i sjemenja u Europi, pribojavaju se u Komisiji.

>>>Monsanto je godinama prodavao opasne kemikalije iako je znao za pogubni učinak

"Komisiju trenutno zabrinjava da bi predložena akvizicija mogla ograničiti tržišno natjecanje na nizu tržišta, što bi rezultiralo višim cijenama, nižom kvalitetom proizvoda, suženim izborom i zakočenim inovacijama", upozorili su iz Bruxellesa.

Iz njemačkog Bayera poručuju da i dalje žele ishoditi dozvolu najkasnije do kraja godine.

"Bayer se veseli nastavku suradnje s Komisijom radi dobivanja Komisijine dozvole", navodi se u priopćenju njemačke kompanije.

>>>Dokumenti otkrivaju utjecaj Monsanta na medije, znanstvena istraživanja

Već su ranije ponudili ustupke koji bi trebali stišati bojazni Bruxellesa vezano za tržišno natjecanje ali nisu željeli navesti pojedinosti ponude. Iz Komisije pak odgovaraju da prijedlozi nisu dovoljni da nedvojbeno otklone njihove bojazni.

Ustupci za dozvolu regulatora

Bude li odobrena, transakcija će po vrijednosti biti treća u agrokemijskom sektoru, pri čemu su i druge tvrtke bile prisiljene na ustupke kako bi ishodile dozvolu regulatora.

Tako je Dow dobio dozvolu regulatora za preuzimanje DuPonta tek nakon što su obećali prodati ključne aktivnosti istraživanja i razvoja i dodatnu važnu imovinu.

ChemChina bio je pak prisiljen prodati značajan dio poslovanja podružnice Adama s herbicidima i insekticidima, te proizvode za tretiranje sjemena žitarica i šećerne repe i značajan dio poslovanja s regulatorima rasta žitarica kako bi ishodili dozvolu EU za kupnju švicarske Syngente.

>>>Bombaški napad na istraživački centar Monsanta u Italiji

U Komisiji napominju da pri analizi povezivanja Bayera i Monsanta surađuju s regulatorima u drugim zemljama, uključujući SAD, Australiju i Brazil.

Predložena transakcija naišla je i na veliki otpor javnosti, posebno aktivista za zaštitu okoliša, koji strahuju da bi naškodila poljoprivrednicima i potrošačima.

Aktivistička skupina Avaaz izvijestila je tako da je Europskoj komisiji predala peticiju s prikupljenih milijun potpisa protivnika spajanja, pozivajući povjerenicu EU za tržišno natjecanje Margrethe Vestager da ga blokira.

>>>Peticiju za zabranu ‘vjerojatno’ kancerogenog glifosata potpisalo milijun Europljana

Iz Komisije su odgovorili da će analizirati transakciju isključivo iz vlastite perspektive.

26. travanj 2024 02:52