Aktualno
StoryEditor

Komisija želi da službe za zaštitu podataka pokrenu istragu protiv Facebooka

20. Ožujak 2018.

Britanska agencija za kontrolu informacija i osobnih podataka zatražila je u utorak dopuštenje da pretraži urede tvrtke Cambridge Analytica, koja je optužena da je ilegalno pribavila podatke korisnika Facebooka, čiji je vlasnik Mark Zuckerberg pozvan pred parlamentarno povjerenstvo.

- Tražimo dopuštenje da kao kontrolni organ pretražimo servere i provjerimo podatke, objasnila je u utorak na BBC Radiju 4 Elizabeth Denham, koja vodi Information Commissionner‘s Office (ICO), neovisnu agenciju zaduženu za kontrolu sektora i zaštitu osobnih podatka.

>>>Snowden o ‘najuspješnijoj obmani’: Facebook je alat za nadzor rebrandiran u društvenu mrežu

Britanski regulator je naveo da je od 7. ožujka tražio od Cambridge Analytice pristup njihovim predmetima i podacima ali da nije dobio odgovor. Denham je također precizirala da je tražila i postigla od društvene mreže Facebook da prekine vlastitu istragu kako ne bi kompromitirala njihovu.

ICO želi utvrditi je li postojalo dovoljno suglasnosti korisnika Facebooka u pogledu podjele njihovih podataka uz aplikaciju.

>>>Kompromitacija privatnosti i korisničkih podataka: Traži se svjedočenje Zuckerberga

Britansko parlamentarno povjerenstvo je u utorak tražilo od vlasnika Facebooka Marka Zuckerberga da se pred njima izjasni i ocijenilo da su njegova službena objašnjenja do sada stalno potcjenjivala opasnost prikupljanja osobnih podataka korisnika bez njihovog dopuštenja što se pokazalo neispravnim. Oni očekuju njegovo izjašnjavanje do ponedjeljka.

Predviđanje i utjecaj na glasanje birača

U ponedjeljak navečer je Cambridge Analytica (CA), tvrtka specijalizirana za stratešku komunikaciju, čvrsto zanijekala da je prikupila podatke o 50 milijuna korisnika Facebooka bez njihova dopuštenja kako bi ih koristila za izradu softvera koji bi omogućio predviđanje i utjecaj na glasanje birača.

Vodstvo CA je također optuženo da je namjeravalo pomoću prostitutki korumpirati političare.

>>>Bogatstvo Zuckerberga umanjeno za 6 milijardi dolara u jednom danu

Tv-kanal Channel 4 News je emitirao u ponedjeljak istragu u kojoj je generalni direktor CA Alexander Nix snimljen skrivenom kamerom govori o tehnikama onemogućavanja političkih suparnika.

Službe zadužene za zaštitu podataka u EU su se u utorak bavile aferom Cambridge Analiytica, povezane s izbornom kampanjom Donalda Trumpa. Ta tema je bila na rasporedu sastanka tih službi u Bruxellesu, navela je Europska komisija čija predstavnica će u utorak u Washingtonu tražiti objašnjenja od Facebooka.

>>>Strogi EU zakon natjerao Facebook da prvi put objavi načela privatnosti

Predsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani je najavio u ponedjeljak da će eurozastupnici temeljito ispitati to neprihvatljivo kršenje prava na povjerljivost podataka, koje su otkrili New York Times i The Observer.

Službe zadužene za zaštitu podatka u zemljama EU će razgovarati o toj temi na sastanku u utorak u Bruxellesu, navela je Komisija koja želi da ti organi pokrenu istragu kao što su već učinili u slučaju afere o Uberu.

24. travanj 2024 13:58