Aktualno
StoryEditor

Komore oštro reagiraju na izmjene zakona: Štromar nije sposoban voditi ministarstvo graditeljstva

28. Lipanj 2019.

Nakon što je Vlada u četvrtak usvojila dva prijedloga zakona koji ukidaju obvezno komorsko članstvo voditelja građenja i voditelja radova za komentar smo se obratili predstavnicima četiri inženjerske komore, koje već mjesecima bezuspješno pokušavaju uvjeriti Ministarstvo da odustane od najavljenih promjena, jer su one u suprotnosti s pravilima struke i izravno mogu utjecati na sigurnost gradnje.

Na naš upit o tome kako komentiraju tu činjenicu dobili smo odgovor koji su potpisali predsjednici svih inženjerskih komora čiji članovi su voditelji građenja - Hrvatske komore arhitekata, Hrvatske komore inženjera građevinarstva, Hrvatske komore inženjera elektrotehnike i Hrvatske komore inženjera strojarstva.

- Unatoč argumentiranom protivljenu članova komora, sindikata i Hrvatske udruge poslodavaca, ministar Štromar poslao je loš i štetan zakonski tekst na Vladu, koja ga je, nažalost, usvojila te uputila u prvo čitanje u Sabor. Postupci ministra graditeljstva Predraga Štromara, njegovog državnog tajnika Željka Uhlira i pomoćnice ministra Maje Marije Nahod, koji ni nakon višemjesečnog iznošenja konkretnih argumenata od strane struke i inženjerskih komora, nisu odustali od nepromišljenih i amaterskih zakonskih prijedloga može se jedino okarakterizirati kao pogodovanje uskim interesnim skupinama - tvrde predsjednici četiri inženjerske komore.

Dodaju da predložene izmjene i dopune Zakona o komori arhitekata i komorama inženjera u graditeljstvu i Zakona o poslovima i djelatnostima prostornog uređenja i gradnje, ne samo što gaze prava pojedinaca u graditeljstvu - voditelja građenja i voditelja radova - već duboko zadiru u temeljne pravne principe na kojima počiva kontinentalni komorski sustav, kakav ima Hrvatska. Ove izmjene u javnopravni komorski model unose privatnopravni element dobrovoljnosti članstva, što inače karakterizira udruge. Takva rješenja su ustavnopravno u potpunosti neprihvatljiva jer predstavljaju neodrživu mješavinu međusobno nepomirljivih principa javnopravnog i privatnopravnog karaktera, navodi se u odgovoru na Liderovo pitanje.

- U nedostatku predlaganja pravih mjera koje bi potaknule graditeljstvo, u vidu poreznog rasterećenja, stimulacije izvoza, poticaja za kupnju opreme i strojeva, ministar Štromar predlaže udar na 5.500 inženjera, pripadnika graditeljskog sektora i to u trenutku kada nas je po rastu građevinarstva prestigla i Rumunjska, a iza nas je jedino Bugarska. Upravo to pokazuje svu nesposobnost ministra Štromara da vodi resorno ministarstvo, jer umjesto pravih i poticajnih mjera predlaže tipične birokratske mjere koje će za posljedicu imati odljev, prvenstveno mladih, inženjera u inozemstvo - naglašavaju predsjednici inženjerskih komora.

Navode da se u dvadeset godina postojanja inženjerskih komora nije dogodio slučaj da resorni ministar predlaže izmjene zakona koje su usmjerene izravno protiv interesa struke i uvode kaos, nered i nesigurnost u građenje.

- Apeliramo na zastupnike Hrvatskog sabora da ne prihvate ovaj prijedlog zakona te na taj način zaštite graditeljski sektor, javni interes i sigurnost gradnje. Nadamo se da će Vlada i Sabor u daljnjoj proceduri prepoznati svu štetnost ovakvog zakonskog prijedloga - stoji u odgovoru koji su potpisali Željka Jurković, predsjednica Hrvatske komore arhitekata, Nina Dražin Lovrec, predsjednica Hrvatske komore inženjera građevinarstva, Živko Radović, predsjednik Hrvatske komore inženjera elektrotehnike i Željko Dorić, predsjednik Hrvatske komore inženjera strojarstva.

Kako su nam rekli u telefonskom razgovoru, svoje će apele uputiti klubovima saborskih zastupnika u nadi da će netko razumjeti svu štetnost novog zakonskog prijedloga koji će, ako se usvoji, srozati kvalitetu izvedenih radova i dozvoliti strancima da bez ikakve provjere i regulative za šefa gradilišta postavljaju koga hoće.

24. travanj 2024 03:33