Aktualno
StoryEditor

Komunalne društva iz Dalmacije ulažu u vodoopskrbu, projekti vrijedni 25,6 milijuna kuna

06. Rujan 2017.

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju u srijedu je s komunalnim društvima s područja cijele Dalmacije u zgradi Splitsko-dalmatinske županije potpisala 18 ugovora za ulaganje u građenje javnih sustava za vodoopskrbu, odvodnju, pročišćavanje otpadnih voda, te tri ugovora s pravnim osobama za uspostavu i uređenje poučnih staza, vidikovaca i ostalih manjih infrastruktura.

Državna tajnica u Ministarstvu poljoprivrede Marija Vučković je izjavila kako je to ministarstvo zajedno sa svojim provedbenim glavnim tijelom Agencijom za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju radi vrijedno na promjenama procedura.

- Komunalne tvrtke s područja Splitsko-dalmatinske županije su dobile pohvalu jer su imale najkvalitetnije pripremljene projekte na razini cijele Hrvatske. Svi projekti u našoj županiji se odnose na ruralno područje i otoke. Komunalne tvrtke iz naše županije su povukle 25,6 milijuna kuna u stopostotnom iznosu, a 50 posto sredstava će biti, već poslije današnjeg potpisivanja ugovora, prebačeno avansno komunalnim tvrtkama koje su potpisnice. Zamolio bih komunalne tvrtke koje su sada dobile sredstva na natječaju da pomognu svojim kolegama koje se tek namjeravaju natjecati, rekao je župan Blaženko Boban podsjetivši da godišnje sudjeluju s 5,5 milijuna kuna u poboljšanju vodoopskrbe i odvodnje na području županije.

Državna tajnica u Ministarstvu poljoprivrede Marija Vučković je izjavila kako je to ministarstvo zajedno sa svojim provedbenim glavnim tijelom Agencijom za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju radi vrijedno na promjenama procedura.

- Prvim rezultatima sada svjedočimo na mjeri 4., najvećoj investicijskoj mjeri programa ruralnog razvoja. Prve su odluke donesene u roku od 43 dana što je veliki napredak u odnosu na ono što je bilo prije kada je za neke odluke bilo potrebno dvije godine. Svjesni smo da trebamo još brže i bolje surađivati, imati bolji dijalog i komunikaciju. Na tome radimo sa županijama i gradovima, općinama, te poljoprivrednicima na terenu. To će nam biti najbolji input za poboljšanje programa i efikasnije, te učinkovitije korištenje i postizanje zajedničkih ciljeva, kazala je Vučković.

Ravnateljica Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju Matilda Copić istaknula je da je 18 projekata iz mjere 7.2.1. vrijedno 71 milijun kuna od čega osam projekata dolazi iz Splitsko-dalmatinske, sedam iz Zadarske, tri iz Dubrovačko-neretvanske i jedan iz Šibensko-kninske županije. Kazala je da ih posebno veseli što se većina projekata provodi na otocima i u dalmatinskom zaleđu što će pomoći boljoj kvaliteti života u ruralnim krajevima i omogućiti temeljne usluge, kao i ostanak mladih u tim područjima.

Danas potpisani ugovori se financiraju iz programa ruralnog razvoja putem mjere 7.2.1. "Ulaganja u građenje javnih sustava za vodoopskrbu, odvodnju, pročišćavanje otpadnih voda" i 8.5.2.. "Uspostava i uređenje poučnih staza, vidikovaca i ostale manje infrastrukture".

19. travanj 2024 19:46