Aktualno
StoryEditor

Konačno snimljen dokumetarac o čovjeku koji je inspirirao tvorce Ramba i Apokalipse danas

22. Veljača 2017.
Piše:
Ivana Tarnaj

James Gordon “Bo” Gritz američki je vojni časnik, čiji su ratni put, životne odluke i karakter bio inspiracija za stvaranje dvaju filmskih antiratnih heroja, Ramba i pukovnika Kurtza. Iako se generalno smatra kako je Apokalipsa danas film koji je slobodna interpretacija knjige Josepha Conrada, Srce tame, upravo je vojni i životni put Jamesa Gordona Gritza utkan u lik pukovnika Kurtza, kojega je u ovom remek djelu filmske industrije, interpretirao (maestralno je vrlo skromna riječ) Marlon Brando.

"Izbriši i zaboravi", naslov je dokumentarca autorice Andreje Luke Zimmerman, koji je prikazan prije dva tjedna, na Berlinskom filmskom festivalu. Biografija ovog čovjeka toliko je bogata kontroverzama da je autorici doista bilo potrebno tek prikupiti arhivsku građu i privoljeti Gritza da stane pred kameru, što ovom nije bilo prvi puta.

https://www.youtube.com/watch?v=z9A3AnDoZaA

Bo Gritz dolazi iz ugledne američke obitelji i svojevremeno je bio pravi junak američke vojske, kada se 1979-te godine vratio iz Vijetnama u SAD. Međutim, ovaj junak vrlo brzo počinje izražavati ozbiljna neslaganja s politikom američke vlade i već početkom ‘80-ih počinje svoju pobunu prezentirati i javnosti. Iako je jedna od osnovnih moralnih načela američkih marinaca "Leave no man behind" (Nitko neće biti ostavljen), Bo Gritz tvrdi da se u ratu u Vijetnamu upravo to dogodilo. Tih ‘80-ih učestalo posjećuje Burmu, jer, tvrdi, nakon povlačenja američke vojske, u džunglama je ostavljen veliki broj američkih marinaca. Novac da izvuče svoje prijatelje posudili su mu William Shatner i Clint Eastwood, ali izvješća koliko je bio uspješan u svojim akcijama izvlačenja, nije bilo.

Iz Burme ovaj se operativac američke vojske vraća u SAD s ozbiljnim optužbama na račun američke vlade, da potiče i sudjeluje u krijumčarenju opijuma i heroina. Informacije je pribavio od tadašnjeg burmanskog kralja opijuma, Khun Sa, koji je, navodno, imao dobre veze s pojedinim pripadnicima administracije tadašnjeg predsjednika Ronalda Regana. Richard Armitage, kasnije državni tajnik u administraciji George W. Busha, tvrdio je Gritz, bio je veza u lancu krijumčarenja drogom.

Ove tvrdnje Bo Gritz nikada nije dokazao, ali su mu osigurale status zviždača i status borca protiv establišmenta, što je bilo jednako privlačno i krajnjoj desnici i krajnjoj ljevici, u SAD-u. Također, njegove akcije izvlačenja ostavljenih vojnika iz džungli Burme i Vijetnama poslužile su kao predložak za ekranizaciju filmova o Rambu, a samo jednim pogledom na fotografiju iz Gritzovih vojničkih dana, automatski asociraju na lik pukovnika Kurtza, u Apokalipsi danas. Sličnost s likom kojeg tumači Marlon Brando je doista nevjerojatna. No, to nije sve.

 

[caption id="attachment_259118" align="aligncenter" width="640"] James Bo Gritz[/caption]

U dokumentarcu "Izbriši i zaboravi", što je navodno odgovor koji je od nadređenih u američkoj vojsci Gritz dobio kada je zatražio izvlačenje svojih suboraca iz Burme i Vijetnama, Bo otkriva način na koji američka vojska funkcionira u poticanju ratnih sukoba. Tako pred Zimmermannom kamerom otvoreno opisuje kako su, on i njegovi prijatelji iz američke vojske, jednom prigodom poticali sukob u Panami. Bili su, tvrdi, odjeveni u odore lokalne policije te poticali nerede u Panami. Za potrebe dokumentarca, pristao je autorici "odglumiti" neke od scena iz filmova koji su, očito, snimljeni prema njegovom životu. Kasnije, u povijesti filma, pojavljuje se "The Silent American", koji opisuje upravo takve situacije.

- Ti su se ljudi bavili, ne izmišljanjem vijesti, već falsificiranjem povijesti. Kada si na milosti ili nemilosti takvih politika, kako uopće razaznati što je istina? To je doista opasno. Upravo zbog ovakvih stvari izgubili smo povjerenje u političare- rekla je za The Guardian, Andrea Zimmerman.

U konačnici, Gritz se povukao u pustinju Nevade, gdje je okupio svoje istomišljenike, pogotovo američke vojne veterane. Živi u prikolici, u naselju u kojemu ima dovoljno municije i naoružanih bivših ratnika da započne pravi mali rat. Iako su mu pripisivali da je fašist, nacist, da je pripadnik Ku Klux Klana, sve te tvrdnje nikada nisu dokazane. Difamiranje je, naime, uobičajeni postupak kada neposlušni istupe iz redova, a i PTSP je nešto što, također, valja uračunati.

- Bo je republikanac. On naginje konzervativnoj desnici, sigurno, ali nisam uvjerena da je rasist ili antisemit. Čovjek doista mrzi Trumpa. Školovani je grafolog i tvrdi da ga Trumpov potpis asocira na Himmlerov. Istovremeno, rekao mi je, nije mogao dati svoj glas Clintonovoj- otkrila je sadržaj razgovora sa Gritzom, u kampu u Nevadi, Zimmerman.

Bo Gritz utjelovljenje je američke konzervativne desnice i, mnogi vjeruju, izvorište uvjerenja iz kojih je poniknuo današnji predsjednik SAD-a Donald Trump. Jedina razlika između njih dvojice je u tome što Trump vjeruje u dolar, a Gritz u moralne vrijednosti jednog američkog vojnog časnika.

 

20. travanj 2024 03:00