Aktualno
StoryEditor

Končar D&ST ostvario 18,76 milijuna kuna neto dobiti

24. Srpanj 2018.

Končar Distributivni i specijalni transformatori (D&ST) u prvih su šest mjeseci ove godine ostvarili 18,76 milijuna kuna neto dobiti, što je 5,9 posto više nego u istom razdoblju godine ranije, podaci su iz financijskog izvješća te tvrtke.

Ukupni su prihodi te tvrtke iz sastava Končar Grupe u tom razdoblju iznosili 449,6 milijuna kuna, što je 1,2 posto manje u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. Glavninu prihoda čine prihodi od prodaje koji su smanjeni 1,2 posto, na 443,8 milijuna kuna. Izvoz čini 83 posto prihoda od prodaje, navodi se u izvješću.

Tvrtka je u prvom polugodištu zabilježila i pad ukupnih rashoda za 1,6 posto, na 426,7 milijuna kuna. Uprava tvrtke u komentaru poslovnih rezultata ocjenjuje da je opće stanje društva stabilno.

>>>Grupa Končar ostvarila smanjenu dobit

- Kontinuirano se provode aktivnosti na boljoj organizaciji, racionalizaciji poslovanja, razvojnim iskoracima, smanjenju troškova, ugovaranju novih poslova te općenito na podizanju konkurentske prednosti Končar D&ST-a na tržištu, ističu iz Uprave.

Napominju i kako su se pokazatelji tekuće i ubrzane likvidnosti poboljšali u prvom polugodištu u odnosu na isto razdoblje lani te je sveukupno likvidnost dobra.

Povećanje proizvodnje

U izvješću se navodi i da su u tijeku radnje za ostvarenje planirane investicije ‘‘Povećanje kapaciteta proizvodnje distributivnih transformatora‘‘ koja se namjerava realizirati 2018. i 2019. godine.

- Ovom investicijom povećat će se tehnološke i proizvodne mogućnosti Končar D&ST-a na segmentu distributivnih transformatora, ističu iz tvrtke.

>>>Electric Končar potpisao ugovor s China XD, najavio 60 novih radnih mjesta

Podsjećaju i da je glavna skupština, održana 28. svibnja, donijela odluku o povećanju temeljnog kapitala iz sredstava društva. Temeljni kapital se povećava pretvorbom statutarnih rezervi (formiranih iz dobiti) u iznosu od 76,68 milijuna kuna u temeljni kapital tvrtke.

Temeljni kapital povećava se s 76,68 milijuna kuna na 153,37 milijuna kuna izdavanjem ukupno 255.616 nematerijaliziranih dionica, od čega 194.188 redovnih dionica na ime, svaka nominalne vrijednosti od po 300 kuna i 61.428 povlaštenih dionica bez prava glasa, svaka nominalne vrijednosti 300 kuna.

>>>Končar dobio licencu od Schneider Electrica za sklopni blok RM6

Podaci iz konsolidiranog izvješća pokazuju da je grupa Končar D&ST u prvom polugodištu ostvarila ukupne prihode od 453,8 milijuna kuna te ukupne rashode od 434,2 milijuna kuna. Neto dobit je ostvarena u iznosu od 15,5 milijuna kuna.

Grupu Končar D&ST čini Končar D&ST d.d. Zagreb i Power Engineering Transformatory iz Poljske.

27. travanj 2024 05:01