08. svibanj 2017.

Končar D&ST preuzeo poljski Power Engineering Transformatory

Tvrtka Končar - Distributivni i specijalni transformatori (D&ST) potpisala je ugovor o stjecanju većinskoga vlasništva u poduzeću Power Engineering Transformatory (PET) iz Czerwonaka, Poznan, Poljska.

Osnovna djelatnost poljskoga poduzeća je dizajn, proizvodnja, plasman i servisiranje srednje energetskih transformatora snage do 63 MVA i napona do 145 kV. Poduzeće zapošljava šezdesetak djelatnika te proizvodi i prodaje transformatore isključivo na poljskom tržištu.

>>>Prihodi Končar grupe pali, dobit porasla

Ovim ugovorom Končar - D&ST stječe 74 posto udjela, a ulaganje će se namijeniti za nabavu nove opreme, restrukturiranje i modernizaciju tvornice te ljudske potencijale. Osim financijskoga dijela, Končar - D&ST će uložiti svoj "know-how" te time potpomognuti daljnji razvoj i stvaranje moderne i konkurentne tvornice srednje energetskih transformatora u Poljskoj, s očekivanim povratom ulaganja kroz srednjeročno razdoblje, navodi priopćenje iz tvrtke.

Godišnja stopa rasta BDP-a Poljske je 3,9 posto i najveća je od svih članica zemalja EU, dok je stopa nezaposlenosti od 5,3 posto u odnosu na prosjek zemalja EU ispodprosječna. Uzimajući u obzir ove pozitivne makroekonomske pokazatelje, gospodarski razvitak zemlje te važan položaj Poljske, Končar - D&ST je u ovome iskoraku na strano tržište, po prvi puta u vlasničkom obliku, prepoznao poslovno dobru priliku.

>>>Končar ugovorio posao u Hercegovini vrijedan 4,3 milijuna eura

"Potpisivanje ovog ugovora rezultat je strateškog planiranja za razdoblje 2016. - 2020. godine. Ulaskom na poljsko tržište u vlasničkom obliku olakšan nam je prodor na relativno nedostupna nova tržišta. Također nas veseli prenošenje naših znanja i iskustava ljudima i poduzeću za koje držimo da posjeduju ozbiljan poslovni, ljudski i tržišni potencijal", izjavio je Ivan Klapan, predsjednik Uprave Končar – Distributivnih i specijalnih transformatora.