Aktualno
StoryEditor

Končar: Prihodi na domaćem tržištu 1,4 milijarde, bruto dobit 173 milijuna kuna

16. Prosinac 2016.

Koncern Končar ove će godine ostvariti konsolidirane prihode od prodaje proizvoda i usluga od 2,8 milijardi kuna te konsolidiranu dobit prije oporezivanja od 173 milijuna kuna, rekao je u petak na konferenciji za novinare predsjednik uprave Končara Darinko Bago.

>>>Grupa Končar najavila bruto dobit od 172,9 milijuna kuna, planove za iduću godinu

Končarovi prihodi od prodaje na domaćem tržištu procjenjuju se na 1,4 milijarde kuna, a isti toliko očekuje se i od izvoza, što je 8 posto bolje nego prošle godine. Udio izvoza u ukupnim prihodima od prodaje je 50 posto, kazao je Bago.

Ukupne investicije u ovoj godini iznosile su 102 milijuna kuna (60 posto vlastitih sredstava) od čega gotovo 40 posto u razvoj, izvijestio je čelnik Končara.

"Nimalo jednostavna godina"

"Iza nas je godina koja nije bila nimalo jednostavna", kazao je Bago napominujući kako Končar dosta radi za javna poduzeća, a u ovoj godini formirane su dvije vlade što je za posljedicu imalo previranja u tim poduzećima. No Končar je usprkos tome ostvario dobre rezultate, rekao je Bago.

Končarovi prihodi od prodaje na domaćem tržištu procjenjuju se na 1,4 milijarde kuna, a isti toliko očekuje se i od izvoza, što je 8 posto bolje nego prošle godine. Udio izvoza u ukupnim prihodima od prodaje je 50 posto, kazao je Bago.

Od značajnijih poslova realiziranih ove godine izdvojio je isporuku prvog dizelsko-električnog niskopodnog vlaka HŽ Putničkom prijevozu, isporuku novih i revitalizaciju postojećih generatora u Švedskoj, Sloveniji, Norveškoj i Finskoj, isporuku ventilacijske opreme Brodogradilipštu Uljanik itd.

Po njegovim riječima, stanje ugovorenih poslova na kraju ove godine procjenjuje se na 3,7 milijardi kuna ili 7 posto više nego početkom godine.

U 2017. godini planira se konsolidirana dobit Končar Grupe prije oporezivanja od 220,8 milijuna kuna ili 28 posto više od procjene za ovu godinu, rekao je Bago.

>>>Grupi Končar prihodi u 2015. narasli 15 posto

Planira se i konsolidirani prihod od prodaje od 3,1 milijarde kuna ili osam posto više u odnosu na procjenu za ovu godinu. Na domaćem tržištu planira se prihod od 1,5 milijardi kuna, a u izvozu 1,6 milijardi kuna što je rast izvoza za 14 posto.

U 2017. godini u planu su investicije od 164 milijuna kuna, a najveći dio, 56 posto, financirat će se vlastitim sredstvima, rekao je Bago.

Istaknuo je i da je prosječna plana u Končaru 35 posto veća od prosjeka države.

19. travanj 2024 05:41