Aktualno
StoryEditor

Končaru pali prihodi ali porasla dobit

30. Listopad 2018.

Grupa Končar je u prvih devet mjeseci ove godine zabilježila smanjenje ukupnih konsolidiranih prihoda i rashoda, dok je bruto dobit iznosila 85,8 milijuna kuna i veća je za 2,4 posto, objavili su u utorak iz te tvrtke.

Društva Končar grupe ostvarila su u prvih devet mjeseci ukupne konsolidirane prihode u iznosu od 2,02 milijarde kuna, a ukupni su konsolidirani rashodi iznosili 1,93 milijardi kuna. Prihodi su manji za 4,8 posto, a rashodi za 5,1 posto u odnosu na isto razdoblje lani.

>>>Porasla dobit Končar D&ST-a

Bruto dobit je iznosila 85,8 milijuna kuna i veća je za 2,4 posto.

Neto dobit grupe u prvih je devet mjeseci ove godine povećana za 3,4 posto u odnosu na isto razdoblje lani i iznosila je 71,5 milijuna kuna, u čemu nekontrolirajućem interesu (manjinski interes) pripada 16,3 milijuna kuna, a vlasnicima dionica matice grupe 55,2 milijuna kuna, podaci su iz konsolidiranog financijskog izvješća Končar grupe, koje uz maticu obuhvaća i 15 ovisnih društava u kojima matica ima prevladavajući utjecaj, dok manjinski upravljački utjecaj ima u jednom društvu,

Iz Končara u priopćenju iznose podatke da su poslovni prihodi grupe u prvih devet mjeseci iznosili 1,96 milijardi kuna, a poslovni rashodi 1,9 milijardi kuna. Dobit iz poslovnih aktivnosti iznosi 68,1 milijun kuna i veća je za 48,9 posto u odnosu na ostvareno prethodne godine, ističu iz Končara.

Prihodi od prodaje proizvoda i usluga, koji čine 93,6 posto ukupnih prihoda, ostvareni su u iznosu od 1, 8 milijardi kuna i manji su 4,2 posto u odnosu na devet mjeseci lani.

Pritom su prihodi od prodaje proizvoda i usluga na inozemnom tržištu ostvareni u iznosu od 1,09 milijardi kuna. Udio izvoza u ukupnim prihodima od prodaje je 59,3 posto.

Najznačajniji izvoz ostvaren je na tržištu Europske unije (65 posto), i to u Švedsku, Njemačku, Austriju te Češku. Od 90 zemalja u koje se izvoze proizvodi grupe značajniji izvoz ostvaren je u Norvešku, BiH, Australiju, Švicarsku, Albaniju, Ujedinjene Arapske Emirate, katar i Keniju, navodi se u priopćenju.

Po podacima iz priopćenja, u prvih devet mjeseci ove godine društva grupe Končar ugovorila su poslove u vrijednosti od 2,24 milijarde kuna. Od toga je za domaće tržište ugovoreno 892,1 milijun kuna ili 39,7 posto ukupno ugovorenih poslova, a za izvoz 1,35 milijardi kuna ili 60,3 posto ukupnog iznosa.

>>>Končar na skupu u Africi predstavlja svoje proizvode

U odnosu na isto razdoblje prethodne godine ugovoreno je 38 posto ili 614,7 milijuna kuna više novih poslova.

Stanje ugovorenih poslova na zadnji dan rujna iznosi 3,43 milijarde kuna, što je 13 posto više u odnosu na stanje početkom godine, ističu iz Končara.

19. travanj 2024 21:52