Aktualno
StoryEditor

Končaru pali prihodi i rashodi za 4 posto, bruto dobit 45,6 milijuna kuna

27. Srpanj 2018.

Grupa Končar je u prvom polugodištu ove godine zabilježila smanjenje ukupnih konsolidiranih prihoda i rashoda za četiri posto, dok je bruto dobit iznosila 45,6 milijuna kuna i na razini je ostvarenja iz prethodne godine, objavili su u petak iz te tvrtke.

>>>Končar D&ST ostvario 18,76 milijuna kuna neto dobiti

Društva Končar grupe ostvarila su u prvom polugodištu ukupne konsolidirane prihode u iznosu od 1,32 milijarde kuna, a ukupni su konsolidirani rashodi iznosili 1,28 milijardi kuna. Prihodi i rashodi su četiri posto manji od ostvarenog za prvo polugodište prošle godine, navodi se u priopćenju Končara.

Bruto dobit je iznosila 45,6 milijuna kuna, što je na razini prošlogodišnjeg ostvarenja.

Neto dobit grupe u prvih je šest mjeseci ove godine smanjena za 4,6 posto u odnosu na isto razdoblje lani i iznosila je 35,9 milijuna kuna, u čemu nekontrolirajućem interesu (manjinski interes) pripada 9,4 milijuna kuna, a vlasnicima dionica matice grupe 26,5 milijuna kuna, podaci su iz konsolidiranog financijskog izvješća Končar grupe, koje uz maticu obuhvaća i 15 ovisnih društava u kojima matica ima prevladavajući utjecaj, dok manjinski upravljački utjecaj ima u jednom društvu.

Iz Končara u priopćenju iznose podatke da su poslovni prihodi grupe u prvom polugodištu ove godine iznosili 1,29 milijardi kuna, a poslovni rashodi 1,25 milijardi kuna. Dobit iz poslovnih aktivnosti iznosi 44,1 milijun kuna i veća je za 39,3 posto u odnosu na ostvareno prethodne godine, ističu iz Končara.

>>>Grupa Končar ostvarila smanjenu dobit

Prihodi od prodaje proizvoda i usluga, koji čine 93,2 posto ukupnih prihoda, ostvareni su u iznosu od 1, 2 milijarde kuna i manji su tri posto u odnosu na prvo polugodište lani.

Pritom su prihodi od prodaje proizvoda i usluga na inozemnom tržištu ostvareni u iznosu od 701,5 milijuna kuna. Udio izvoza u ukupnim prihodima od prodaje je 58 posto.

Najznačajniji izvoz ostvaren je na tržištu Europske unije (64 posto), i to u Švedsku, Njemačku, Austriju, Češku te Italiju. Od 90 zemalja u koje se izvoze proizvodi grupe značajniji izvoz ostvaren je u Keniju, Salvador, BiH, Saudijsku Arabiju i Kanadu, navodi se u priopćenju.

Po podacima iz priopćenja, u prvom polugodištu ove godine društva grupe Končar ugovorila su poslove u vrijednosti od 1,55 milijardi kuna. Od toga se nešto više od trećine (34,8 posto) ili iznos od 540,2 milijuna kuna odnosi na poslove ugovorene za domaće tržište, a više od milijardu kuna (65,2 posto ukupno ugovorenih poslova) odnosi se na izvoz.

>>>Danko Končar dobio odobrenje za preuzimanje Apartmana Medena

U odnosu na isto razdoblje prethodne godine ugovoreno je 39 posto ili 435 milijuna kuna više novih poslova.

Stanje ugovorenih poslova na zadnji dan lipnja iznosi 3,38 milijardi kuna, što je 11 posto više u odnosu na stanje početkom godine, ističu iz Končara.

23. travanj 2024 22:39