Korona i biznis
04. veljača 2019.

Koncesije: Ministarstvo financija ne zna zašto smo od EK-a dobili packu

Europska komisija nedavno je na adrese 15 zemalja EU, među kojima je i Hrvatska, poslala službenu opomenu za neusklađenost nacionalnog zakonodavstva s direktivama EU u područjima javne nabave i koncesija.

Pokušali smo saznati što je to konkretno Hrvatska ‘zgriješila‘, međutim, nismo dobili nikakav konkretan odgovor. Navodno smo nepravilno prenijeli pojedine odredbe Direktive 2014/23/EU Europskog parlamenta i Vijeća od 26. veljače 2014. godine, o dodjeli ugovora o koncesiji u nacionalno zakonodavstvo. Iz Ministarstva financija nadležnog za koncesije odgovorili su da svaka zemlja ima svoje posebnosti i nacionalno zakonodavstvo pa tako i Hrvatska te da određene odredbe iz Direktive nisu primjenjive, ali da Direktiva ostavlja mogućnost neprenošenja nekih odredbi.

– Donošenje Zakona o koncesijama provedeno je vrlo temeljito kroz pripremu i usuglašavanje s nadležnim tijelima u tri puta. EK poziva Hrvatsku da se očituje u roku od dva mjeseca i svoje očitovanje ćemo dostaviti u roku, s obrazloženjem svih navedenih odredbi koje se propituju, a za koje držimo da smo u nacionalno zakonodavstvo prenijeli na odgovarajući način, u skladu s namjerama i područjima koje direktiva pokriva – kažu u Ministarstvu, kojem je na čelu Zdravko Marić.