Aktualno
StoryEditor

FOTO: Konferencija Cutting Edge of Digital Mind

22. Rujan 2017.
Piše:
Fran Jurišić

U Ljubljani je održana konferencija na temu digitalne transformacije pod nazivom Cutting Edge of Digital Mind. Skup se održao u prostorima hotela InterContinental Ljubljana s predavačima iz Ujedinjenog Kraljevstva, Švedske, Slovenije, Grčke i Hrvatske te predstavnicima nekoliko uspješnih tvrtki koji su podijelili svoja znanja i iskustva iz područja digitalne transformacije.

>>>Strategije za uspješnu digitalnu transformaciju fokus konferencije Cutting Edge of Digital Mind

Konferenciju je otvorio Bojan Jerbić s Fakulteta strojarstva i brodogradnje u Zagrebu kao prvi predavač s temom kako 4. industrijska revolucija redefinira budućnost. Jerbiću je kao i većini predavača glavni fokus bila strategija za uspješnu digitalnu transformaciju i suočavanjem s 4. industrijskom revolucijom i promjenama koje ona donosi. Nakon njega predavanje je održao Nikolaos Dimitriadis, sa sveučilišta u Sheffieldu, na temu o digitalnoj kulturi općenito. Ovaj energični Grk zainteresirao je sve uzvanike znanstvenim pristupom ovoj zanimljivoj temi koju je uspješno približio svim slušateljima. Dimitriadis je iznio nekoliko zanimljivih podataka o tome koliko se zapravo ljudi angažiraju na svome poslu te koliko njih želi doprinijeti svojoj firmi i poslodavcu. Podaci su pokazali začuđujuću brojku od samo 13 posto oni koji su stvarno uključeni u poslovanje svoje firme, a ne samo kao obični radnici.

[caption id="attachment_294711" align="aligncenter" width="878"] Monika Lapanja, Nikolaos Dimitriadis, Mateja Slaviček, Alma Lieber[/caption]

Treća po redu bila je Tea Colaianni iz tvrtke RemCo te je govorila o umjetnoj inteligenciji i njenom utjecaju na ljude. Glavna svrha njenog predavanja bila je upozoriti na opasnosti umjetne inteligencije ukoliko se ne kontrolira s velikim rizikom gubitka većine poslova. Najveća opasnost prijeti fizičkim poslovima, a procjenjuje se da će u sljedećih 15 godina oko 30 posto zaposlenih u Ujedinjenom Kraljevstvu izgubiti posao. Kao rješenje ovog zahtjevnog problema navela je projekt Cobotsa, robota koji neće oduzeti posao ljudima nego pomoći zaposleniku da još bolje obavi svoj posao. Nakon kratke pauze predavanje je započeo domaći predavač Primož Kordež na temu kripto valuta i Blockchaina. U svojem predavanju Kordež je objašnjavao brojne stručne pojmove i za nestabilnost kripto valuta "optužio" spekulativnu vrijednost i efekt krda koji odrađuju vrijednost kripto valuta.

>>>Agrokor, digitalizacija i nordijske zemlje udarne teme 10. Weekend Media Festivala

O budućnosti digitalne transformacije u svijetu automobila govorila je My Lindstorm, predavačica iz švedske automobilističke tvrtke Volvo. Objasnila je da je njezina tvrtka, kao i većina u tom sektoru u fazi transformacije, to jest potpune promjene s naglaskom na sigurnosti, ali također i digitalizaciji svojih automobila. Na pitanje koji je glavni cilj Volva osim sigurnosti, po kojoj je Volvo nadaleko poznat, odgovorila je " Cilj Volva je ići u susret ljudima te razvijati tehnologiju koja će im biti od koristi".

[caption id="attachment_294712" align="aligncenter" width="829"] Tea Colaianni[/caption]

Sljedeće pitanje bilo je kako će točno tehnologija razvijena u Volvu biti od koristi vozačima?

- Nama u Volvu je cilj olakšati ljudima vožnju u smislu da automobili budu jako automativni te na taj način omogućiti ljudima pomoć u samoj vožnji, ali i izvan nje, kao na primjer briga o osobnom automobilu, rekla je My Lindstorm.

Sva ova nova tehnologija je jako korisna za vozače Volva, ali tu se stvara problem kompliciranosti vožnje koja može uzrokovati nesreće, kako se Volvo suprotstavlja tom problemu?

- Volvu je cilj sigurnost, ali i modernizacija s kojom dolaze brojni rizici, zato pokušavamo educirati vozače kako bi smanjili rizik od nesreće, odgovorila je Lindstorm.

>>>Plamenko Barišić: Digitalizacija svih procesa komunikacije temelj je 4. industrijske revolucije

Nakon gošće iz Švedske govorio je ponovo domaći predavač Jure Erjavec, s Ekonomskog fakulteta u Ljubljani, o digitalnoj transformaciji u regiji, a pogotovo u Sloveniji. Iznio je brojne rezultate slovenskih tvrtku u području digitalizacije te naglasio da su njihove firme jako vješte u provođenju digitalizacije, ali najveći problem predstavljaju reeduciranje zaposlenika. Nakon druge pauze na red su došli predstavnici raznih tvrtki: Bisnode, A1 Slovenija, NLB i Petrol. Njihovi predstavnici su govorili o svojim iskustvima u provođenju digitalizacije te kako se suočiti s tom novom pojavom.

[caption id="attachment_294714" align="aligncenter" width="840"] Primož Kordež[/caption]

Na kraju konferencije govorila su tri predstavnika iz slovenskih startupova: Smart Optometry, Visionect i SunContract, koji su također podijelili svoja iskustva s digitalizacijom i njenim provođenjem te podijelili važne savjete kako što efikasnije provesti digitalnu transformaciju.

06. svibanj 2024 02:07