31. svibanj 2017.

Konferencija o energetskoj budućnosti - Investicijski potencijal obnovljivih izvora energije

Tomislav Blagaić
Tomislav Blagaić

Liderova Konferencija o energetici od ove godine održava se dva dana, 13. i 14. lipnja. Prvi dan je posvećen energetskoj strategiji i plinskom biznisu, a drugi obnovljivim izvorima energije.

Iskorištavanje obnovljivih izvora energije rasti će brzo i to je svakako izazov i globalno i za Europu. Velike i vodeće kompanije fokusirane su na obnovljive izvore, digitalizaciju poslovanja, kao i pametne mreže za distribuciju i prijenos. Za Hrvatsku je dodatno iskušenje kako osigurati cjenovnu konkurentnost uz istovremenu brigu o zaštiti okoliša.

[caption id="attachment_276566" align="alignright" width="295"] Ivan Šimić[/caption]

Jedna od tema ovogodišnje konferencije je i investicijski potencijal energetskog poduzetništva i industrije u obnovljive izvore energije o kojoj će govoriti Ivan Šimić iz C.E.M.P.-a i Udruženja obnovljivih izvora energije.

"Poduzetništvo i industrija su pokretači novog investicijskog ciklusa u energetici. Osigurat će provedbu tranzicije iz sustava poticanja korištenja obnovljivih izvora energije i kogeneracije (‘feed-in’ tarife) prema budućem sustavu energetskog poduzetništva na osnovi premijskog modela poticanja proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora. Industrija kao ključni pokretač novog investicijskog ciklusa može ostvariti zacrtane ciljeve izravnim uključivanjem u projekte izgradnje novih proizvodnih postrojenja i elektrana na obnovljive izvore i ujedno si dugoročno osigurati ‘zelenu’ energiju po cijenama koje jamče stabilnost i predvidivost na dulje razdoblje," navodi Šimić.