Aktualno
StoryEditor

Konferencija o javnoj nabavi 7. 2. - Kako dobiti posao od države prema novim pravilima

16. Siječanj 2017.

Hrvatska ima novi Zakon o javnoj nabavi, kojim je cijeli sustav značajno promijenjen. Posebno se to odnosi na pitanje odabira dobavljača jer sada se naglasak stavlja na ekonomski najisplativiju ponudu, a ne nužno najnižu cijenu.

Kako se snaći u novim pravilima pitanje je koje ćemo detaljno razraditi na Liderovoj Konferenciji o javnoj nabavi koja će se 7. veljače održati u zagrebačkom hotelu Panorama. Na konferenciji, koju će otvoriti potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić (koja je donošenje novog zakona lani i najavila na Liderovu Klubu izvoznika) predstavit će se i  jedinstveni Priručnik o javnoj nabavi.

>>>Dalić: Smanjujemo prostor za manipulacije, namještanje ponuda i pogodovanja u javnoj nabavi

Novi Zakon predstavit će stručnjaci Nina Čulina, Ivan Palčić, Ante Loboja i Zoran Vuić (Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta), Anđelko Rukelj (Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave), Ostap Graljuk i Zvonimir Jukić (Narodne novine). Na okruglom stolu će sudjelovati predstavnici dobavljača koji sudjeluju u postupcima javne nabave.

Kompleksno i opsežno štivo

Novi Zakon kompleksno je i opsežno štivo s više od 450 članaka, u čijoj su izradi, osim kroz prijenos odgovarajuće europske direktive, korištena i iskustva stečena u provođenju javnih nabava proteklih godina te donosi niz promjena za cijeli sustav javne nabave.

Priručnik o javnoj nabavi koristan je alat za snalaženje u novom sustavu, a nastao je u suradnji  s ključnim ljudima s polja javne nabave te je posebno fokusiran na dobavljače  koji se javljaju na javna nadmetanja.  U njemu odgovaramo na najvažnija terminološka i proceduralna pitanja o funkcioniranju novog sustava, koji bi, prema najavama, gospodarstvu trebao smanjiti troškove za oko 42 milijuna kuna.

>>>Konferencija i priručnik o Zakonu o javnoj nabavi

26. travanj 2024 18:34