Aktualno
StoryEditor

Konferencija o ruralnom razvoju – Proizvođači se moraju udružiti i država mora puno toga napraviti

05. Prosinac 2017.

Proizvođači se moraju udružiti i država mora puno toga napraviti, jedan je od zaključaka okrugloga stola o karikama koje nedostaju hrvatskom lancu proizvodnje hrane, održanom u sklopu konferencije o ruralnom razvoju u Osijeku.

- Kod nas na tržištu je živa ludnica, opterećuje nas radna snaga, pogotovo povrtlare, a socijalna davanja su jako velika, rekao je Miroslav Filipović, vlasnik obrta Biseri polja, dodavši da je dodjela zemljišta problem gdje su povrtlari zadnji na rang listama, da je hrvatsko tržište zatvoreno te da veliki pritišću male.

Često možemo otkupiti svu sirovinu, ali ne možemo je preraditi, istaknuo je Dalibor Kezele iz Podravke, naglasivši da sve dok nemamo vlastitu proizvodnju ne možemo biti konkurentni.

Problem proizvodnje lješnjaka istaknuo je Alan Varenina, član uprave Kraša dodavši da je on zahtjevan te da su morali odustati od njega.

>>>Konferencija o ruralnom razvoju: Moramo znati što želimo proizvoditi

- Problem koji se često javlja je vlaga koja bude u samom plodu. To je nešto što zahtijeva velika ulaganja. Industrija je relativno zahtjevna, imamo problem sa samim plodom, rekao je Varenina istaknuvši da je u tom smislu svijetlija točka badem te da u tom dijelu vrlo dobro surađuju s lokalnim proizvođačima.

Nadovezao se Kezele, rekavši da je Podravka jedini hrvatski prerađivač rajčice.

- Podravka proizvode od rajčice plasira na preko 30 tržišta i u fazi smo dobivanja novog zemljišta za sadnju – istaknuo je Kezele.

Što se tiče problematike nabave mesa, Igor Miljak, predsjednik Uprave PPK Karlovačke mesne industrije, istaknuo je da u tom segmentu postoji jako velik prostor za napredak, dodavši da se treba ubrzanim koracima definirati strategija razvoja poljoprivredne proizvodnje. Filipović je rekao da su proizvodnju povrća počeli dizati, ali da je problem u cijeloj priči mentalni sklop.

>>>Ruralni razvoj: Problemi hrvatskih proizvođača su neizvjesnost prodaje i naplate

Krešimir Ivančić, pomoćnik ministra poljoprivrede istaknuo je da ima dosta toga što država može učiniti, pogotovo u segmentu proizvodnje voća i povrća te da sufinanciraju proizvođačku organizaciju u cilju prodaje. Filipović se nadovezao rekavši da se novcem neće ništa postići, da je to bacanje novca i prazna priča.

O problematici zadruga, Ivančić je rekao da se njima nitko nije bavio već zadnjih 20 godina, a da su u svim natječajima koje plasiraju van, zadruge i proizvođačke organizacije u prednosti. Istaknuo je da se Ministarstvo poljoprivrede zauzelo da se u programu ruralnog razvoja fokusiraju na segmente koji potiču proizvodnju te da će rezultati rada biti vidljivi za od tri do pet godina.

24. travanj 2024 00:32