• Pratite nas na:
28. rujan 2018.

Konferencija Smart Factory: Hrvatska mora postati pametna tvornica

Na konferenciji Smart Factory: Digitalna Hrvatska, održanoj u organizaciji Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO), u suradnji s Europskom poduzetničkom mrežom (EEN) i Fakultetom strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu (FSB), glavna tema bila je trenutačno stanje industrije 4.0 u Hrvatskoj, a 12 hrvatskih tvrtki, koje su od HAMAG-BICRO-a u sklopu projekta Smart Factory Hub dobile ukupno 5,6 milijuna kuna bespovratnih sredstava, prezentiralo je svoja pametna rješenja.

>>>HAMAG-BICRO poduzetnicima nudi do 150.000 eura za međunarodne suradničke projekte

Otvarajući konferenciju Mario Antonić, državni tajnik iz Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta izjavio je kako Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta provodi mjere i poticaje koje imaju za cilj uspostaviti jednu inovacijsku mrežu, detektirati potencijale i usmjeriti ih u globalne lance vrijednosti gdje možemo ostvariti visoko profitabilne djelatnosti i kreirati radna mjesta s visokom dodanom vrijednošću.

- Cilj nam je kroz kreiranje natječaja, ali i zakonodavni okvir stvoriti kvalitetno okruženje za mlade ljude koji će htjeti ostati u Hrvatskoj i pridonijeti boljitku svih nas. Upravo na tom tragu je novi Zakon o državnoj potpori za istraživačko-razvojne projekte kojim potičemo upravo istraživanje i razvoj.

Član Uprave HAMAG-BICRO-a Mario Turalija istaknuo je da je ta agencija početkom 2017. provela istraživanje među malim i srednjim hrvatskim poduzetnicima kako bi utvrdili koliko su upućeni u industriju 4.0 i pametnu specijalizaciju.

- Doznali smo da Hrvatska ima vrlo čvrste temelje za implementaciju tehnologija i rješenja pametne proizvodnje. Isto tako, došli smo do saznanja da su hrvatski poduzetnici dobro upućeni i motivirani za sudjelovanje u tom u procesu – kazao je Turalija.

Tamara Sarvaš, ravnateljica Sektora za razvoj i podršku korisnicima HAMAG-BICRO-a, predstavila je projekt Smart Factory Hub, a o trenutačnom stanju industrije 4.0 u Hrvatskoj govorio je prof. dr. sc. Nedeljko Štefanić, voditelj radne skupine za digitalizaciju industrije Republike Hrvatske te predstavljanje pametnih rješenja hrvatskih poduzetnika koji razvijaju sofisticirane proizvode za novo digitalno doba.

- Digitalizacija proizvoda je prvi korak prema industriji 4.0., a pametni i povezani proizvodi mogu osigurati značajan rast zaposlenosti, modernizaciju gospodarstva, veći prihod i veće plaće.

>>>Pola milijarde kuna za zajmove poljoprivrednika, zahtjevi se primaju od 1. rujna

Prof. dr. sc. Štefanić je istaknuo da je važno usvojiti Nacionalnu platformu za digitalizaciju industrije RH, te poticati inovacije proizvoda stvaranjem industrijske platforme – pametne tvornice kako bi se povećala produktivnost hrvatskih tvrtki po čemu je Hrvatska tek na 23. mjestu u Europskoj uniji.

Problem je što više od 70 posto zaposlenih u Hrvatskoj radi u industriji niskog tehnološkog intenziteta i to treba promijeniti digitalizacijom. Također je naveo pet koraka digitalizacije proizvoda: 1. proizvod, 2. pametni proizvod, 3. pametni povezani porizvod, 4. sustav pametnih proizvoda, i 5. platforma za upravljanje pametnim sustavom.

Na panelu o važnosti industrije 4.0 za hrvatsko gospodarstvo i društvo sudjelovali su Mario Antonić, Domagoj Šarić, iz Sektora za energetiku i zaštitu okoliša pri Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK), robotičar prof. dr. sc. Bojan Jerbić sa Zavoda za robotiku i automatizaciju proizvodnih procesa FSB-a, koji se bavi razvojem medicinskih robota i trenutačno vodi projekte vrijedne 116 milijuna kuna s industrijom i znanstvenom zajednicom, i Željko Goja, predsjednik Uprave HSTeca, tvrtke koja proizvodi i izvozi robote. Moderator je bio prof. dr. sc. Štefanić koji je istaknuo da je industrija 4.0 prilika malim zemljama da budu uspješne pritom navodeći primjer Irske.

Šarić, koji je voditelj Odjela za konkurentnost HGK, istaknuo je da se ta institucija trenutačno bavi snimanjem industrije i smišljanjem strategije kako hrvatsko gospodarstvo učiniti konkurentnijim. No prof. dr. sc. Jerbić, koji je za iduću godinu najavio otvaranje Regionalnog centra izvrsnosti za robotske tehnologije CRTA na FSB-e, istaknuo je da se industrija 4.0 danas uglavnom interpretira kao digitalizacija koja je samo jedan od njenih elemenata.

- Revolucija koju živimo predstavlja rušenje barijera između digitalnih, fizičkih i bioloških domena. To je jedno potpuno novo doba i mislim da cijelo društvo nije svjesno promjena koje se događaju; od blockchain tehnologije do kripto valuta… Fundamentalno se sve mijenja, a te promjene traže kompletnu društvenu mobilizaciju da bi ih uopće moglo jedno društvo prihvatiti. Nije dovoljno samo da HSTec u Zadru proizvodi robote, nego da cijelo društvo pogoduje tome, kazao je prof. dr. sc. Jerbić.

>>>Horvat: Za poduzetnike do kraja godine četiri natječaja u vrijednosti od 1,5 milijardu kuna

Istaknuo je da danas najveće tehnologije stvaraju startupi koji vrijede milijarde dolara, ali isto tako, prema svjetskim statistikama, od njih deset jedan uspijeva. Prof. dr. sc. Jerbić ističe kako je potrebno naći mehanizme da se privuče mlade ljude u taj avanturizam da krenu u akciju i stvaraju nove stvari. Jer prema riječima prof. dr. sc. Jerbića kad se događa revolucija, primjerice u blockchain tehnologiji onda su i Njemačka i Hrvatska u istoj poziciji jer moraju krenuti ispočetka, a to je prilika koju Hrvatska mora iskoristiti.


Pratite nas na društvenim mrežama [mks_social icon="facebook" size="48" style="square" url="https://www.facebook.com/lider10media/" target="_blank"][mks_social icon="linkedin" size="48" style="square" url="https://www.linkedin.com/company/lider-press-dd/" target="_blank"][mks_social icon="twitter" size="48" style="square" url="https://twitter.com/lider_press" target="_blank"][mks_social icon="instagram" size="48" style="square" url="https://www.instagram.com/lider.media/" target="_blank"]