Aktualno
StoryEditor

Konkurenti HEP-a trpe gubitke, upozoravaju na ‘kraj tržišne utakmice‘

05. Veljača 2018.

Kako doznaje Novi list HEP će ostati bez konkurencije. Većina od desetak opskrbljivača električnom energijom, koji su nekoliko godina unazad postali konkurencija HEP- u te donijeli na tržište i do 30 posto niže cijene struje zbog obveza koje im država nameće, bili su primorani odustati od tržišne utrke.

Zbog obveza koje nam nameće država, svi gubimo novac. Više od polovine nas koji smo došli na tržište i kupcima nudimo alternativu HEP- u, u ozbiljnim smo financijskim problemima, no Vlada kao da ne shvaća ili ne želi shvatiti taj problem.

Vlada im je krajem prošle godine, treći put zaredom produžila obavezu da, sukladno svom udjelu na tržištu od vjetroelektrana i ‘obnovljivaca‘ po zadanoj cijeni kupuju ‘zelenu‘ energiju. Tako da alternativni opskrbljivači više ni ne traže nove kupce, već samo služe postojeće. Navodno više nemaju energije za borbu s Vladom, pa su neki od njih oglasili prodaju svojih tvrtki. No, ni tužbe EU sudovima protiv države nisu isključene zbog uništavanja liberalizacije.

>>>HEP-Opskrba fokusira se na proizvode za poboljšanje konkurentnosti gospodarstvenika

- Zbog obveza koje nam nameće država, svi gubimo novac. Više od polovine nas koji smo došli na tržište i kupcima nudimo alternativu HEP- u, u ozbiljnim smo financijskim problemima, no Vlada kao da ne shvaća ili ne želi shvatiti taj problem, izjavili su za Novi list ‘alternativni opskrbljivači‘ uz uvjet anonimnosti.

Vlada je krajem prošle godine svim opskrbljivačima, HEP-u, koji drži 90 posto tržišta te drugima, među kojima su RWE, GEN-I, Crodux, Proenergy, HT i drugi, odlučila i dalje ostaviti obvezu da od ‘obnovljivaca‘ otkupljuju struju te je dalje prodaju. Ideja, izvrsna u ekološkom smislu, bila bi i poslovno održiva da ‘obnovljivaca‘ kao proizvođača unatrag par godina nije na mrežu nagomilalo toliko, da su opskrbljivači  zbog reguliranog otkupa struje zbog njih došli u minuse.

>>>Raste naknada za obnovljive izvore energije

Produljenje obaveza i otkupa i HEP- u će uzrokovati minus od oko 200 milijuna kuna, no on ga može pokriti zahvaljujući svojoj jeftinoj proizvodnji u hidroelektranama.  Drugi po redu opskrbljivač, RWE, navodno će ovoj godini morati podnijeti gubitak od nekoliko milijuna eura, zbog čega najavljuju odlazak iz biznisa.

16. travanj 2024 00:54