Aktualno
StoryEditor

‘Kontrapunkt‘ o nerazmjeru plaća i cijena interneta na otvaranju ovogodišnjeg MIPRO-a

25. Svibanj 2017.

"Digitalna autocesta za digitalno društvo" naziv je rasprave o razvijenosti digitalnog društva i gospodarstva u Hrvatskoj održane u sklopu 40. međunarodnog skupa o informacijskim i komunikacijskim tehnologijama, elektronici i mikroelektronici MIPRO 2017. koji je u srijedu svečano otvoren u Opatiji.

MIPRO je postao pravi hrvatski ICT brend te po broju sudionika, stručnih i znanstvenih radova najveći znanstveni skup u Hrvatskoj i ovom dijelu Europe, rekao je na otvorenju ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković.

Istaknuo je kako je Vlada prihvaćajući pokroviteljstvo skupa pokazala svoju predanost razvoju ICT tehnologije i ostvarenju zadanih ciljeva.

Tisuću sudionika iz 40-ak zemalja

Inače, MIPRO se u Opatiji održava od 22. do 26. svibnja, a tradicionalno se svečano otvara sredinom skupa. Ove je godine, po podatcima organizatora, okupio više od tisuću sudionika iz 40-ak zemalja, a u pet dana bit će predstavljeno gotovo 350 znanstvenih i stručnih radova na 12 tematskih savjetovanja te na seminarima i radionicama.

Na skupnoj raspravi "Digitalna autocesta za digitalno društvo" bilo je riječi o razvijenosti digitalnog društva i gospodarstva u Hrvatskoj te kako taj proces ubrzati.

Predsjednik EuroCloud Europe Tobias Höllwarth je rekao da europsko gospodarstvo ovisi o malim i mikro tvrtkama. Ako se te male tvrtke isključe iz sudjelovanja u rastu i razvoju digitalnih tehnologija i ako se to prepusti samo velikim tvrtkama, stvaramo društvo koje kasni za napretkom tehnologije, naglasio je.

Nerazmjer cijena i plaća

Vedran Mornar sa zagrebačkog Fakulteta elektrotehnike i računarstva upozorio je kako je Hrvatska u nezavidnom položaju kad je riječ o razvoju informacijske infrastrukture, te uključenosti građana u digitalnu tehnologiju.

>>>Telekomi predstavili poslovne rezultate, najavili daljnje investicije u širokopojasni internet

Posebice je upozorio na cijene usluga jer je cijena pristupa brzom internetu nerazmjerna u odnosu prema primanjima građana.

Cijena koju građani plaćaju za pristup internetu u nerazmjeru je s njihovom zaradom, ali je problem u tome koliko zarađuju, a ne u cijeni interneta u usporedbi s drugim državama, smatra Saša Kramar iz HT-a.

Kramar se ne slaže ni s nekim ocjenama da su telekomi u Hrvatskoj usko grlo za digitalnu transformaciju te smatra da su oni generator rasta i razvoja. HT je lani investirao 1,6 milijarda kuna, od čega većinu u infrastrukturu, rekao je, dodajući da je više ograničavajućih čimbenika za investiranje, od poreza i parafiskalnih nameta, do troškova zemljišta u koji se polaže infrastruktura.

Sinergija svih hrvatskih institucija

Po riječima Milana Živkovića iz Ericssona Nikole Tesle, u Hrvatskoj ima prostora za rast u digitalnoj industriji, ali taj proces mora biti cjelovito sagledan s političke, regulatorne i tehnološke razine.

Većina je sudionika u raspravi poručila i kako je nužna sinergija svih hrvatskih institucija kako bi se u digitalnoj transformaciji učinio pomak naprijed.

Inače, tijekom MIPRO-a na okruglim će stolovima među ostalim biti riječi i o napretku digitalnog društva kroz razvoj širokopojasnog pristupa na područjima bez komercijalnog interesa, preobrazbi nastave informatike u hrvatskim osnovnim školama i budućnosti 5G mreža u pokretnim komunikacijama na putu prema gigabitnom društvu.

Tijekom skupa dodijeljeno je više nagrada, a nagradu za nemjerljiv doprinos njegovu razvoju dobio je predsjednik međunarodnoga programskog odbora MIPRO-a Petar Biljanović.

U srijedu je u sklopu MIPRO-a HT predstavio novu mobilnu tehnologiju "Voice over LTE" (VoLTE) i mogućnosti razgovora preko "super brze" LTE mreže te aplikaciju TVizzy namijenjenu sportskim notifikacijama u realnom vremenu.

17. travanj 2024 05:52