14. lipanj 2019.

Kontrolirani turizam: Od subote izleti brodom do šibenske tvrđave sv. Nikole

Tvrđava sv. Nikole na ulazu u šibenski kanal, koja je zbog radova na sanaciji tri godine bila zatvorena za posjetitelje, u subotu će biti svečano otvorena. Tvrđava koju je prije dvije godine pod zaštitu stavio UNESCO nije, međutim, još uvijek obnovljena, a turistički obilasci biti će strogo kontrolirani. Mletačku pomorsku utvrdu iz 17. stoljeća moći će se posjetiti isključivo izletničkim brodom u organizaciji Javne ustanove Priroda Šibensko-kninske županije.

Turističko plovilo sa stotinjak mjesta sa šibenskog će mula Krka do tvrđave sv. Nikole ploviti u intervalima od dva i pol sata, za sada četiri puta, a u špici sezone pet puta dnevno. Vožnja kroz zaštićeno prirodno područje kanala sv. Ante sa popularnom šetnicom, rad arhitekta Nikole Bašića, te ostacima devastiranih vojnih objekata traje dvadesetak minuta. Na brodu će biti i turistički pratitelji koji će posjetitelje upoznati sa znamenitostima na putu do tvrđave i povijesnim pojedinostima iz vremena kada je izgrađena. Posjetitelji će na brodu dobiti i tablete s aplikacijom za obilazak i upoznavanje tvrđave, višejezični multimedijalni vodič opremljen tehnologijom proširene stvarnosti. Cijelo to iskustvo vožnje brodom i obilazak tvrđave uz stručno vodstvo i suvremena tehnološka dostignuća koštati će 130 kuna.

Svim ostalim brodovima pristajanje uz tvrđavu je zabranjeno, a ilegalnim će se smatrati i pokušaji da se fortifikaciji priđe kopnenim putem uz pomoć penjačkih vještina i građevinske skele. Sustav organiziranog posjeta tvrđavi sv. Nikole sa dvosatnim vođenim programom osmislila je i provodi Javna ustanova Priroda Šibensko-kninske županije koja upravlja tvrđavom u paketu sa zaštićenim prirodnim područjem kanala sv. Ante. Angažiranje samo jednog brodara odabranog na javnom natječaju za uslugu prijevoza objašnjeno je nepostojanjem odgovarajuće infrastrukture – malim i uskim mulom te velikim prometom kroz kanal odnosno UNESCO-vim zahtjevom da se točno zna koliko i kako se spomenik posjećuje.

Tvrđava sv. Nikole danas je u sličnom stanju u kojem je bila i prije tri godine – oronula, išarana grafitima i obrasla u korov. Od konkretnih vidljivih radova nije napravljeno puno. Točnije, napravljeno je nužno za pristup tvrđavi i sigurnost posjetitelja i na derutno stanje dodana suvremena tehnologija. Rekonstruirano je i sanirano brodsko pristanište sa pristupnom rampom na glavnom ulazu, popravljene sigurnosne ograde oko ventilacijskih otvora na gornjem platou i postavljene pristupne točke za korištenje multimedijalnog vodiča. Ono što bode u oči ostaci su neodvezenog građevinskog otpada, neuklonjeno nisko raslinje izraslo iz tvrđave, priručna ograda od armaturne žice te građevinski alat i oprema skriveni po zakucima.

Organizirani program obilaska UNESCO-ve ljepotice, kako u Šibeniku već dvije godine nazivaju venecijansku pomorsku utvrdu koja odavno vapi za cjelovitom obnovom, predstavila je Anita Babačić – Ajduk, ravnateljica Javne ustanove Priroda Šibensko-kninske županije.

Plan županijske javne ustanove koja upravlja tvrđavom sv. Nikole jest da je se obnovi europskim novcem, baš kao što su europskim sredstvima obnovljene tvrđave sv. Mihovila i Barone i kao što će se obnoviti tvrđava sv, Ivana na kojoj su prije koji dan započeli radovi. Trima kopnenim tvrđavama upravlja Grad Šibenik odnosno gradsko poduzeće Tvrđava kulture i sve tri opremljene su odnosno opremaju se dodatnim sadržajima, dok je plan županijske javne ustanove za zaštitu prirode pomorsku utvrdu prezentirati isključivo kao spomeničku baštinu. Za izradu projektne dokumentacije za obnovu UNESCO-ve ljepotice Europska je unija  odobrila 2,6 milijuna kuna. U Javnoj ustanovi Priroda Šibensko-kninske županije smatraju kako je to garancija da će biti odobrena i sredstva za radove, a natječaj za taj europski novac očekuju krajem godine. Kreće se i sa uređenjem posjetiteljskog centra u nedalekoj uvali Minerska i za to je već osigurano europskih 26 milijuna kuna, a otvorenje je planirano za 2021. godinu. U okviru tog europskog projekta planirano  je i uređenje pristupa tvrđavi sa kopnene strane te uređenje većeg pristaništa ispred  budućeg posjetiteljskog centra.

GORAN PAUK: OGROMAN POSAO OBNOVE TEK PREDSTOJI

- Svi smo jako sretni i ponosni što će tvrđava u subotu otvoriti svoja vrata posjetiteljima. Nakon otvorenja šetnice u kanalu sv. Ante i uvrštenja tvrđave sv. Nikole na popis zaštićene UNESCO baštine, ovo je još jedan velik korak u revitalizaciji i valorizaciji ovog vrijednog lokaliteta. Sigurni smo da smo na dobrom putu, ali ogroman posao, posao kompletne obnove tek predstoji. Usudim se reći da je ovo naš životni projekt, započeo je prije više od deset godina a još bar toliko nas čeka kako bi mogli budućim generacijama ostaviti dio naše baštine, vrijedan dio povijesti arhitekture kojim će se i oni ponositi, koji je već prepoznat od struke dodjelom UNESCO oznake, a po kojem će grad Šibenik i Šibensko-kninska županija biti prepoznatljivi u cijelom svijetu – rekao je prigodno šibensko-kninski župan Goran Pauk i dodao da je u sanaciju, čišćenje i opremanje u tri godine ukupno uloženo pet milijuna kuna, od čega je četiri osigurala Šibensko-kninska županije, a ostatak Ministarstvo kulture.