Korona i biznis
08. studeni 2017.

Konzorcij energetskih i financijskih titana najavio ‘blockchain‘ platformu za trgovanje energijom

Konzorcij velikih energetskih i financijskih tvrtki, uključujući British Petroleum, norveški Statoil, te skupinu banaka i kompanija za uvoz i izvoz, najavio je u ponedjeljak da će razviti digitalnu platformu za trgovanje energetima koja će se bazirati ne tehnologiji blockchaina.

Konzorcij uključuje i naftnog diva Royal Dutch Shella, te izvozno-uvozne kompanije Gunvor, Koch Supply & Trading i Mercuriju, te banke ABN Amro, ING i Societe Generale.

>>>Bitcoin probio granicu od 7.000 dolara

Tehnologija blockchaina osnova je digitalne valute bitcoina a koristi zajedničku bazu podataka o transakcijama koja se sama ažurira u realnom vremenu. Uz pomoć kompjutorskih algoritama može obrađivati i realizirati transakcije u roku od nekoliko minuta, bez potrebe za potvrdom neovisne instance.

>>>Blockchain, rudari i kreatori: Mali rječnik kriptovaluta

U Mercuriji već neko vrijeme zagovaraju primjenu te tehnologije kako bi se znatno smanjili troškovi trgovanja naftom.

- U idealnom bi slučaju pomogla otkloniti eventualnu konfuziju oko vlasništva nad pošiljkom i možda osigurala egzaktnije upravljanje rizikom kod trgovačkih transakcija s vremenski precizno utvrđenim fazama, pojašnjava Edward Bell iz banke Emirates BND PJSC sa sjedištem u Dubaiju.

>>>John McAfee: Bankari se boje kriptovaluta

Slični su pokušaji dosada završavali neuspjehom, napominje Bell, dodajući kako bi najnoviji projekt, s obzirom na podršku BP-a i Shella i banaka, "mogao biti uspješniji nego da je riječ o neovisnoj inicijativi koja pokušava pridobiti naftne i plinske kompanije".

Projekt moraju odobriti nadležna regulatorna tijela a poslovat će kao neovisna kompanija, navodi se u priopćenju konzorcija.

- Cilj je platforme smanjiti administrativne rizike u poslovanju i troškove fizičke trgovine energijom i postići veći stupanj pouzdanosti i efikasnosti logističkog dijela trgovinskih operacija, dodaje se.