Aktualno
StoryEditor

Kopić zvoni na uzbunu: Agrokor je beznačajan, pojest će nas 4. industrijska revolucija

27. Srpanj 2017.

Poznati start-up poduzetnik Matija Kopić obratio se na Facebooku prije dva dana Vladi RH s pitanjem zašto u Hrvatskoj ne postoji Ministarstvo digitalne ekonomije/ inovacija/ tehnologije/ budućnosti - ili nešto slično tome. Obrazložio je da nas u takvim inicijativama "šišaju" čak i zemlje poput Tunisa, Kenije i Mauricijusa.

>>>Vijetnamska vlada usvojila STEM, počela s pripremama za 4. industrijsku revoluciju

- Zemlja koja strateški ne promišlja, ne organizira i ne provodi politike u područjima digitalne transformacije, pametnih gradova, cyber sigurnosti, robotike, umjetne inteligencije, bespilotnih letjelica, autonomnih vozila, nanotehnologije, biotehnologije, 3D printing-a, IoT-a, Big Data, blockchain-a, kvantnog računarstva - a pogotovo i prije svega u području upravljanja strateškim ljudskim potencijalima - unaprijed je osuđena na spektakularnu, sporu, sigurnu propast – napisao je Kopić, osnivač uspješnog startupa Farmerona kojeg je prodao američkoj kompaniji Virtus Nutrition i potom osnovao Gideon Brothers.

>>>Sitkin: Hrvatska se nalazi na pozitivnoj, ali kritičnoj točki

- Mi Hrvati samo (površno) reagiramo na trendove, umjesto da ih stvaramo i predvodimo. Zabrinjava me koliko smo kratkovidni kao nacija i koliko su u stvari naše političke, intelektualne i sve moguće druge elite svim silama fokusirane na trenutnu beznačajnu točku (Agrokor), umjesto na liniju (4. industrijska revolucija koja jede sve živo pred sobom) – dodao je Kopić zaključivši kako u Hrvatskoj 2017. slijepi vode slijepe.

"Vrckav" odgovor vladajuće administracije

Službeni odgovor, naravno, nije dobio, no zato je u inbox dobio neslužbenu poruku od osobe iz trenutne vladajuće administracije, čiji je sažetak sljedeći: “Vlada RH nije adresa za tvoje pitanje, i ne trebaš očekivati ozbiljan odgovor. Mogu te uputiti na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. (adresa nije prava) gdje bi *možda* mogao dobiti odgovore. Pogledaj što je sve već napravljeno, to ništa nije palo s drveta. Vlada ne želi komunicirati svoje uspjehe jer su previše zaokupljeni stvarima koje su loše pa ih treba ispraviti. Na komunikacijskim kanalima Vlade će se ova pitanja ignorirati kao i sva ostala. Ja ti želim dati odgovore, ali ne mogu ulaziti u to zašto se na tvoje pitanje ne može javno odgovoriti.”

>>>Jerbić: Trebamo se pomiriti da budućnost proizvodnje pripada strojevima, a ne ljudima

Kopić ističe kako je porazno da 2017. u Vladi RH ne postoji osoba s kojom se može javno i argumentirano pričati o blockchainu, robotici, AI, dronovima, autonomnim vozilima itd. Osim toga, kaže kako je zamoljen da više ne istupa i da se strpi s pitanjima jer će krajem kolovoza Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva, koji bi teoretski trebao biti nadležan za ta pitanja, otvoriti javne komunikacijske kanale. Kopić je stoga ista pitanja postavio i Bernardu Gršiću koji je odnedavno na čelu ovog Ureda osnovanog početkom godine. No, smatra da ova pitanja u prvom redu trebaju biti upućena osobi koja se nalazi na čelu države, odnosno premijeru Andreju Plenkoviću jer nam se, kaže Kopić, crno piše ako on ne razmišlja o ovim temama i prepušta tako ključne stvari nekim sporednim činovnicima.

>>>4. industrijska revolucija ‘kobna’ za naftnu i automobilsku industriju kakvu poznajemo

- Ove teme bi mu trebale biti na ustima svakodnevno. Ne znam koliko me ljudi razumiju - možda neki misle da je ovo pretjerivanje - ali stanje je doista alarmantno. Nakon što sam godine proveo u inozemstvu gledajući kako se nacije agresivno pozicioniraju u utrci za budućnost, bolno mi je gledati nemar, nerad, manjak vizije, liderstva, omalovažanje i namjerno uništavanje hrvatske budućnosti i potencijala hrvatskog čovjeka. Osobno sam svaki dan svjedok destruktivnog odljeva najboljih hrvatskih mozgova u inozemstvo, i trudim se iz petnih žila to sprječavati kako znam i umijem, uz druge kolege tehnološke poduzetnike. Ovakvo stanje mora prestati DANAS, ako želimo uhvatiti vlak za sutra – upozorava Kopić.

>>>Plenković estonskom kolegi: Hrvatska radi na tome da dosegne vašu razinu digitalizacije

19. travanj 2024 20:20