Aktualno
StoryEditor

Koraca: Obećanje o besplatnim umaškim vrtićima ‘nema pokrića‘

14. Ožujak 2017.

Nakon što je SDP-ov gradonačelnik Vili Bassanese najavio da će Umag od 1. travnja biti prvi grad u Hrvatskoj s besplatnim vrtićima, u utorak je IDS-ov kandidat za gradonačelnika Daglas Koraca rekao da je Bassanese 2010. neopravdano povećao cijenu vrtića i roditeljima iz džepa izbio više od 5,8 milijuna kuna, a sada preko noći utvrdio da vrtići mogu biti besplatni.

- Unatoč protivljenju IDS-a i uz burnu raspravu na gradskome Vijeću gradonačelnik Bassanese je 2010. godine neopravdano povećao cijenu vrtića i time roditeljima u proteklih nekoliko godina iz džepa izbio više od 5,8 milijuna kuna, rekao je Koraca na konferenciji za novinare u Umagu te istaknuo kako je Bassanese tada inzistirao da je cijena vrtića u Umagu nerealno niska i da je treba povećati.

>>>‘Visoko podignuta ljestvica’: Umag prvi grad u Hrvatskoj s besplatnim vrtićima za svu djecu

Osim radikalnog poskupljenja od čak 140 kuna, tvrdi Koraca, umaški je gradonačelnik i sljedećih godina "inzistirao da vrtić plaćaju i djeca koja zbog bolesti ne dolaze u vrtić, odnosno smanjivao je uvjete u danima, što je presedan gotovo u cijelog Hrvatskoj".

"Prekonoćni zaokret"

- Nakon takve arogantne politike nerealno skupih vrtića, Bassanese preko noći radi zaokret prema potpuno besplatnim vrtićima, ustvrdio je Koraca koji je uvjeren da se radi o izmišljenoj mjeri koja će "trajati koliko traje izborna kampanja".

Koraca je izjavio da se Bassanese pričom o besplatnom vrtiću doslovno "nasmijao u lice  roditeljima koji godinama plaćaju jednu od najskupljih cijena vrtića u Hrvatskoj".

- Ako može sada uvesti besplatan vrtić, zašto ga nije uveo 2010. godine nego je povećao cijenu i do danas roditeljima uzeo ukupno 25 milijuna kuna koje nije morao naplatiti. Roditeljima i djeci uzeo je novac, nije imao razumijevanja ni za izostanke bolesne djece, a sada pred izbore govori da vrtić ustvari može biti besplatan, rekao je Koraca.

Upitao je je gdje onda tih 25 milijuna kuna koji su platili roditelji ako je aktualni gradonačelnik građanima godinama nepotrebno naplaćivao skup vrtić koji sada može biti besplatan.

- Ono što sigurno znamo je da nisu uloženi u razvoj grada jer srednju školu i dalje nemamo, nema kapitalnih projekata u gospodarstvu, nema poslovne zone, nema izgrađene luke Umag, nema novih radnih mjesta. Ono što imamo su afere, skriveno trošenje gradskog novaca i obećanja bez pokrića, ustvrdio je Koraca.

Smatra da je obećanjem o besplatnom vrtiću Bassanese "ponovno prekoračio ovlasti" jer je za to potrebna odluka Gradskog vijeća.

Inače, gradonačelnik Vili Bassanese je 9. ožujka najavio besplatne vrtiće od 1. travnja na svečanosti otvaranja novog dječjeg vrtića "Radost-Gioia".

Istaknuo je kako grad ima visoko podignutu ljestvicu i nacionalne standarde te je, u sklopu demografske obnove, najavio kako će od 1. travnja ove godine Umag biti prvi grad u Hrvatskoj s besplatnim vrtićima za svih 600-tinjak mališana, bez liste čekanja i s najvišim standardima.

19. travanj 2024 18:07