Korona i biznis
22. studeni 2018.

Kordić: Gradovi trebaju biti predvodnici energetske tranzicije

O energetskom crowdfundingu u lokalnoj zajednici, govorio je na ‘48 sati‘ Zoran Kordić, upravitelj Zelene energetske zadruge.

- Energetska tranzicija je najnoviji trend i gradovi trebaju biti predvodnici energetske tranzicije. Ako su građani uključeni projekt, njihova percepcija je odmah drugačija. Građani se mogu uključiti u fazu planiranja dizajniranja projekta, traženja najboljeg komunalnog projekta i financiranja, ulaganja i donacija – rekao je Kordić i dodao da je u Hrvatskoj prikupljeno 10 milijuna kuna putem crowdfundinga.

>>> Božinović na 48 sati: Gradovi, prijavite se na EU natječaje kako biste poboljšali sigurnost

Francesco Filippi, direktor projekata i kvalitete MUSOL Foundation, govorio je o europskim primjerima poticanja korištenja obnovljivih izvora energije s lokalne razine kroz iskustva projekta LOCAL4GREEN.

- Projekt LOCAL4GREEN ima cilj pomoći lokalnim vlastima da uspostave i implementiraju inovativne lokalne fiskalne politike usmjerene na promicanje obnovljivih izvora u javno-privatnom sektoru i u kućanstvima. U sklopu projekta razvijena je vlastita metodologija za izradu nacrta, implementaciju, praćenje i evaluaciju lokalnih politika koje putem fiskalnih mjera promiču obnovljive izvore energije. Implementacijom fiskalnih politika pridonijet će ispunjenu prioriteta Europske unije u vezi s ublažavanjem klimatskih promjena – rekao je Filippi i dodao da se radi o deset partnera i 100 fiskalnih mjera namijenjenih promicanju obnovljivih izvora energije.

Mario Gigović iz tvrtke Tolar govorio je o Blockchain tehnologiji koja nije samo kriptovaluta, već omogućuje i razvoj održivih i sretnih lokalnih zajednica. Kao jedna od takvih tehnologija je i njihov projekt Communia, odnosno algoritam za sigurne i brze transakcije, dok je ona za građane aplikacija.

>>>Ministri gostuju na jubilarnom, desetom susretu gradonačelnika i poduzetnika – 48 sati

Ona omogućuje JLS-ima da potaknu građane da čine pozitivne akcije, primjerice recikliranjem otpada dobivaju communiti coinove od lokalne zajednice, odnosno popuste na neke račune, ili za gradski prijevoz… U Tolaru mogu razviti i platformu koja može potaknuti građane i na to da se aktivnije uključe u odlučivanje o pitanjima važnim za lokalnu zajednicu.

Zanimljiv je bio i performance koji su izveli Dejan Sablić iz Inceptuma i Sanja Meštrović iz SAP-a o tome kako se mogu transformirati poslovni procesi u lokalnoj upravi i digitalizirati ih. Pokazali su na koji se način, primjerice, može pratiti razina buke u gradu, ili pak kako građani mogu pratiti u kojoj je fazi rješavanje njihovih zahtjeva.

Autori izvještaja: Ana Gavranić i Edis Felić.