Aktualno
StoryEditor

Korotaj: Oni koji će u turizmu biti nezadovoljni ove godine nek‘ promijene biznis

16. Lipanj 2017.

U hrvatskom se turizmu za predstojeći produljeni vikend, koji se poklapa s blagdanom Tjelova 15. lipnja i završetkom školske godine u Hrvatskoj, očekuje dobra popunjenost organiziranog turističkog smještaja, posebice hotela, koja bi mogla potrajati barem do sredine rujna.

S takvim se ocjenama i podacima s ‘terena‘, pogotovo s Jadrana, slažu predstavnici hotelijera i putničkih agencija te njihove strukovne udruge, a svi zajedno, kao i Ministarstvo turizma te Hrvatska turistička zajednica (HTZ) ove godine očekuju bolje rezultate od lanjskih.

>>>Cappelli: Potreban je samo osmijeh da kvalitetno odradimo turističku sezonu

‘Traže se odmori i na Jadranu i na Mediteranu, a za predstojeći produljeni i prvi vikend nakon škole raste i potražnja za obiteljskim odmorima, čija je cijena još niža nego u špici sezone. Od destinacija, dosta se traži otok Ugljan i mjesto Kukljica, ali i Malinska na Krku, Umag, Lastovo i druge. Na Mediteranu je najtraženija među domaćima Grčka‘, iznosi trendove Nikolina Frklić direktorica korporativnih komunikacija u agenciji Atlas.

"Ova će turistička godina po svemu sudeći biti bolja od lanjske, već su rezultati predsezone bolji s dvoznamenkastim porastima turističkih dolazaka i noćenja, a kako se uoči ljeta i u ljetu otvara dosta novih i novoobnovljenih hotela, bit će i više mjesta za turiste čija je potražnja sa svih tržišta dobra i veća od lanjske", ocjena je ministra turizma Garija Cappellija, koji smatra da će lipanj i cijelo ljeto hrvatskom turizmu donijeti daljnje poraste.

Slično očekuju i hotelijeri, čiji predsjednik Udruge poslodavaca u hotelijerstvu Hrvatske (UPUHH) i predsjednik Uprave umaškog Istraturista Ronald Korotaj ističe da se lipanj očekivano dobro puni zbog dobre potražnje na tržištima, rasporeda blagdana te okolnostima u okruženju koje pomalo idu na ruku Hrvatskoj.

"Viša razina popunjenosti hotela ove godine krenula je nešto ranije nego prije, a vjerujemo da će se nastaviti i do kraja lipnja odnosno otprilike do sredine rujna. Mi već zadnjih nekoliko godina nemamo problema s popunjenošću u srpnju i kolovozu, a sada nas veseli da je to bolje i u predsezonskim mjesecima, pa i od početka ove godine", kaže Korotaj, dodajući da će se u ljetu, tijekom srpnja i kolovoza, s obzirom na najave i porast potražnje, popunjenost hotela na Jadranu kretati od 80 do iznad 90 posto.

"Oni koji će u turizmu biti nezadovoljni ove godine nek‘ promijene biznis"

To znači i da će se, kako kaže, mjesta u hotelima moći naći i tijekom ljeta, i to po konkurentnim cijenama u odnosu na Mediteran. "Svi koji su ulagali u kvalitetu ponude i usluga ove godine imaju i nešto više cijene, ali u odnosu na mediteranske zemlje, cjenovno smo konkurentni, pogotovo što se u Hrvatskoj osim hotela nudi i doživljaj destinacije i lokalnog načina života, sa svim kulturnim i drugim sadržajima, što se primjerice u nekim drugim zemljama, gdje su cijene smještaja u resortima možda malo i niže, ne nudi", naglašava Korotaj.

"S obzirom na sve najave, potražnju i prodaju na tržištima, ovo će biti jedna dobra turistička godina, a svi oni u turizmu koji će ove godine biti nezadovoljni, neka već iduće godine promijene biznis i rade nešto drugo", poručuje Korotaj.

>>>HTZ raspisuje natječaj za 10 direktora stranih turističkih predstavništava

Pozitivna kretanja vidi i predsjednik Udruge hrvatskih putničkih agencija (UHPA) i direktor zadarske agencije Terra Travel Tomislav Fain, koji kaže da se zadnjih dana primjećuje pojačan buking i prodaja agencijskih aranžmana za predstojeći vikend, pri čemu dobrim ocjenjuje što ta pojačana potražnja dolazi i od domaćih turista.

"Ovo će biti ljeto s porastima, a slično bilježe i naše mediteranske kolege, iz Italije, Grčke, Portugala i drugi, koji su na nedavnom sastanku ECTAA-e (Europskog udruženja nacionalnih udruga putničkih agencija) svi redom iskazivali zadovoljstvo sezonom i tim nekim pozitivnim trenutkom za europski i mediteranski turizam jer svi bilježe i povećanja prometa ove godine", ističe Fain, koji je i sam sudjelovao na tom sastanku.

I u agenciji Atlas, kao najvećem domaćem touroperatoru, čije programe prodaju brojne druge manje agencije po zemlji, vide pojačanu potražnju domaćih putnika s dolaskom ljetnih vrućina i praznika.

"Traže se odmori i na Jadranu i na Mediteranu, a za predstojeći produljeni i prvi vikend nakon škole raste i potražnja za obiteljskim odmorima, čija je cijena još niža nego u špici sezone. Od destinacija, dosta se traži otok Ugljan i mjesto Kukljica, ali i Malinska na Krku, Umag, Lastovo i druge. Na Mediteranu je najtraženija među domaćima Grčka", iznosi trendove direktorica korporativnih komunikacija Nikolina Frklić.

>>>Dobar početak godine za obiteljski smještaj

Što se tiče stranih turista, Atlast također bilježi porast njihova zanimanja za Hrvatskom, kao i u svim segmentima ponude.

"Ove godine imamo znatno ranije i pojačane dolaske i grupa i individualaca iz Velike Britanije, najviše u Dubrovnik, zatim iz Skandinavije ka srednjoj Dalmaciji te iz Rusije prema Istri. Najviše prekooceanskih gostiju odabire krstarenja Jadranom, ture i grupne obilaske, a općenito je Hrvatska i dalje iznimno tražena", zaključuje Frklić.

19. travanj 2024 20:42