Aktualno
StoryEditor

‘Korporativni‘ Macron nacionalizira brodogradilište

28. Srpanj 2017.
Piše:
Fran Jurišić

Francuska će nacionalizirati brodogradilište STX France kako bi spriječila talijansku tvrtku da preuzme većinsku kontrolu, priopćio je ministar gospodarstva u četvrtak, potaknuvši ljutitu reakciju iz Rima na prvu veliku odluku o industrijskoj politici predsjednika Emmanuela Macrona, izvještava Reuters.

Malo tko bi predvidio da će prvi veliki potez pro-biznis vođe kakav desetljećima nije predsjedao Francuskom, predsjednika koji je došao iz poslovnog u državni sektor biti nacionalizacija, pa čak i privremena, kako to ističe francuska vlada.

>>>Macron pozvao Trumpa na mimohod kako ne bi bio ‘izoliran’

Međutim, njegovo djelovanje, koje je dodatno pogoršalo francuske odnose s Italijom, uklapa se u intervencionistički stil ostalih poslijeratnih francuskih čelnika. Također, ono zadire u sektor obrane u kojem mnoge nacionalne vlade imaju tendenciju utjecati na vlasnike.

Talijansko državno brodogradilište Fincantieri (FCT.MI) u svibnju je postigla sporazum o plaćanju 79,5 milijuna eura za dvije trećine STX France, koja se prodaje zbog propasti južnokorejskog brodogradilišta STX. Ovaj tjedan, Talijani su odbili prijedlog francuske vlade da se vlasništvo nad brodogradilištem podijeli pola-pola.

To je potaknulo francusku vladu, koja je imala manjinski udjel, da ostvari pravo prvenstva za kupnju dionica drugih dioničara prije nego što ta prava krajem mjeseca isteknu, čime Pariz kupuje dodatno vrijeme da se pronađe drugo rješenje.

>>>Macron kreće u majku svih reformi, sindikati ga pozvali da bude skroman i pametan

- Ova je odluka u skladu s ekonomskom strategijom koju želimo graditi s predsjednikom Republike i premijerom. Želimo potaknuti iznimne francuske proizvodne kapacitete i zaštititi svoje strateške interese, izjavio je ministar gospodarstva Bruno Le Maire te dodao kako je ponuda za vlasništvo 50-50 još uvijek otvorena i da će posjetiti Rim u utorak.

Iako je talijanska vlada toplo dočekala Macronovu pobjedu u svibnju smatrajući da će on pomoći Rimu u nizu pitanja, ovaj potez sa STX-om pomalo ih je uzrujao.

Rim su ovoga tjedna već naljutili Macronovi razgovori s libijskim čelnicima s obzirom da je talijanska vlada već preuzela vodeću ulogu u nastojanju da donese mir svojoj bivšoj sjevernoafričkoj koloniji. Tome svemu dodatno pridonosi i Macronova nova politika o migracijama.

- Nacionalizam i protekcionizam nisu prihvatljiva osnova za uspostavljanje odnosa dviju velikih europskih zemalja, rekli su u zajedničkoj izjavi talijanski ministar gospodarstva Pier Carlo Padoan i ministar industrije Carlo Calenda.

19. travanj 2024 17:50