Aktualno
StoryEditor

Korupcija u Sisačko-moslavačkoj županiji uzrokovala demografski slom

17. Siječanj 2018.

Čelnici oporbenih klubova Mosta, HSP-HSS, SDP i SDA te HDRS-a u Županijskoj skupštini Sisačko-moslavačke županije u srijedu su optužili županijske vlasti, na čelu sa županom Ivom Žinićem (HDZ), za bahato i korupcijsko ponašanje koje je, kako su istaknuli, glavni razlog iseljavanja mladih i stručnih kadrova, koji nemaju šanse za zaposlenje u toj županiji.

Vlastima zamjeraju uhljebljivanje isluženih, podobnih kadrova i druge sumnjive aktivnosti u Sisačko-moslavačkoj županiji.

- Stranački podobni pojedinci mijenjaju poslove kao čarape, bez obzira na stručnost. Za njih se izmišljaju radna mjesta i funkcije, što je potvrdilo i nedavno imenovanje Marija Posavca iz Jasenovca za zamjenika ravnatelja Županijske uprave za ceste. On je znao da će biti zaposlen na to radno mjesto i prije nego što je postojalo, jer je tražio mišljenje o mogućem sukobu interesa. Sličan je slučaj Branka Jovičića iz Gvozda, koji je na rukovodeće mjesto u Hrvatskim šumama zaposlen bez natječaja. Očito je pripadnost stranci jedini kriterij za zapošljavanje. Takvo ponašanje vladajućih je doprinijelo demografskom slomu naše županije, ustvrdio je Milan Brigljević iz Mosta.

>>>Gradska službenica u Sisku pronevjerila 47.000 kuna, direktor ‘zažmirio’

Mijo Latin iz HSS-a upitao je kakva je svrha obrazovanja mladih kad nitko od njih nije ni u mogućnost da kandidira za posao. A župan istodobno, kako je dodao, proziva mlade koji napuštaju Hrvatsku da nemaju kućnog odgoja i da nisu domoljubi. Latin je pitao i na koji je način izabrana zaštitarska tvrtka, čiji djelatnici odnedavna, kako je rekao, "brane župana od njegovih građana".

Karmela Gajdek iz SDP-a je upozorila da iz županijske vlasti još nema odgovora na oporbeno pitanje tko je županu i dožupanu platio putovanja i karte za utakmice hrvatske nogometne reprezentacije. Također smatra da bi se premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković, kao i u nekoliko posljednjih sličnih slučajeva, trebao očitovati o djelovanju HDZ-a i u Sisačko-moslavačkoj županiji.

Na pitanje novinara o statusu tužbe oporbe protiv župana zbog kupovine vijećnika, čelnici oporbe odgovorili su kako je postupak u tijeku, da o tome ne mogu govoriti, a izrazili su i sumnju u mogućnost da njihove izjave nisu vjerodostojne proslijeđene USKOK-u budući da još nemaju nikakve povratne informacije.

19. travanj 2024 13:32