Aktualno
StoryEditor

Korupcija zaustavila indijsku tranziciju prema bezgotovinskom društvu

04. Siječanj 2017.
Piše:
Ivana Tarnaj

Povlačenje novčanica od 500 i 1000 rupija, koje su u Indiji proglašene "prljavim novcem" jer se upravo tim apoenima najčešće plaćalo na crnom tržištu, imalo je svoj rok trajanja. Naime, indijski premijer zatražio je od građana 50 dana strpljenja, kako bi postupak povlačenja tih novčanica iz opticaja bio uspješno završen, a isplate mirovina, plaća i ostale zadaće banaka prema građanima vraćene u normalu. Tih je 50 dana isteklo dva dana prije nove godine, ali Indijci i dalje osjećaju posljedice ove nesvakidašnje protukorupcijske mjere.

>>>Indijski premijer pozvao na tranziciju prema društvu bez gotovine

Inicijalno, demonetizaciju je premijer Modi zamislio kao mjeru kojom bi središnja banka povukla čak 45 milijardi dolara, koliko se procjenjivalo da se nalazi u toj svoti "crnog novca". U Indiji se do sada čak 98 posto ukupnih novčanih tranzicija obavljalo gotovim novcem i upravo ova mjera bila je jedna od najdrastičnijih kako bi se društvo koje broji preko 1,25 milijardi ljudi odvratilo od poslovanja s kešom.

- Međutim, to se jednostavno nije dogodilo - analizira za Forbes Wade Shepard. Čak i s vrlo strogim pravilima i auditom nad svakom većom transakcijom, te oprezom pri zamijeni svake novčanice, indijska je siva ekonomija uspjela istovariti svoje crne novčanice i usput ih vrlo elegantno oprati.

Masivno pranje novca

Institucije države istražuju kako im je pošlo za rukom oprati označene i demonetizirane novčanice, a preliminarni rezultati tih istraga pokazuju svu ozbiljnost situacije. Istražitelji su tako već sada utvrdili čitav niz lažnih bankovnih računa, nezakonitog postupanja korumpiranih bankara koji su uzimali mito i mijenjali novčanice mimo svih pravila, a bilo je i slučajeva tjelesnog nasilja prema zaposlenicima banaka, prijetnji da će biti ubijeni i oni i članovi njihovih obitelji ukoliko "crni novac" odbiju zamijeniti drugim novčanicama.

Osim suzbijanja korupcije, jedan od ciljeva ove drastične antikorupcijske mjere bio je usmjeren na suzbijanje terorizma. Naime, na milijun indijski novčanica njih 250 je bilo krivotvorenih. Taj je novac, navodno, dolazio iz tiskara u Pakistanu i njime se direktno financirao terorizam. Nakon povlačenja tih novčanica, vlada Indije naložila je tiskanje novih novčanica od 500 i 1000 rupija, koje će izgledati drugačije i biti nešto veće od starih. Dakle, u srži ovog problema, koji je Narendra Modi nastojao riješiti "kirurškim potezom", kako su mjeru okarakterizirali mediji u Indiji, leži financiranje terorizma i korupcija tolikih razmjera da je država jednostavno morala hitno reagirati. Međutim, čini se kako mjera nije imala onoliki uspjeh, kolikom su se nadali indijski vlastodršci.

"Mala bara, puno krokodila"

Cijelu je situaciju zgodno opisao jedan Indijac, rekavši za Forbes: "Da bi istjerao krokodile, čovjek je počeo ispumpavati vodu iz jezera. Malene ribice pristale su disati u blatu, uvjerene kako će, do sljedeće sezone kiša, živjeti bolje nego ikada. Međutim, nitko im nije rekao da krokodili mogu opstati i na suho te da i oni čekaju da im ponovno padne kiša.."

U Hrvatskoj, mi također imamo izreku za ovakve situacije, samo nešto jednostavniju, a ona glasi: "Mala bara, puno krokodila".

19. travanj 2024 16:14