Aktualno
StoryEditor

Kosti Romanovih uoči stote godišnjice smrti ostaju prijepor države i crkve

15. Srpanj 2018.

Uoči stote godišnjice smaknuća posljednjeg ruskog cara Nikole II. Romanova ponovo su buknuli dugotrajni prijepori države i Ruske Pravoslavne Crkve oko toga što učiniti s posljednjim ostacima pogubljene carske obitelji.

Patrijarh RPC-a Kiril će u ponedjeljak predvoditi procesiju kojom će se obilježiti sto godina od smrti Nikole II. kojega su zajedno s cijelom njegovom obitelji brutalno pogubili bolješevici u Jekaterinburgu.

Ruska crkva kojom dominiraju tvrdolinijaši podijeljena je oko pitanja autentičnosti ostataka careve obitelji. RPC sve ih je proglasila svecima 2000. godine.

Boljševici, revolucionarni pobjednici,  strijeljali su u podrumu kuće Nikolu, caricu Aleksandru i njihovo petero djece, kao i sluškinju, kuhara, sobara i liječnika carske obitelji. Država neće organizirati službenu komemoraciju povodom godišnjice.

>>> Rusija: ‘Antirevolucionarni duh‘ obilježava stogodišnjicu boljševičke revolucije

Godine 1998. tadašnji je predsjednik Boris Jeljcin predvodio pogreb kostiju cara Nikole, njegove žene i tri kćeri, koji su pronađeni 1979. RPC i dvadeset godina poslije odbija prihvatiti rezultate DNK testova kojima je potvrđena autentičnost kostiju. Crkva ne priznaje niti autentičnost ostataka carevića Alekseja i kćeri Marije, koje su boljševici pokopali odvojeno od ostalih članova obitelji, pa su pronađeni tek 2007.

Za pokop ostataka svetaca treba dopuštenje Crkve, a ruska vlada i ruska patrijaršija oko toga još nisu postigle dogovor. Uoči stogodišnjice, neke ruske novine postavljaju pitanje kada će patrijarh Kiril napokon priznati ostatke.

Kirilov prethodnik, patrijarh Aleksej je 1998. kritizirao državni pogreb za Nikolu II. u katedrali sv. Petra i Pavla u Sankt Petersburgu. Crkva službeno smatra da su ondje pokopani "neidentificirani" ljudi.

RPC tvrdi da nema dovoljno dokaza da prihvati DNK testiranja te je optužila vladu da je marginalizira.

"Nitko ne zna što se stvarno dogodilo nakon ubojstva Romanovih, jer nitko tko je u to bio uključen više nije živ", navodi analitičarka Ksenija Lučenko. Lučenko spekulira da tenzije proizlaze iz "osobnog sukoba" između Crkve i državnih službenika.

Teorije zavjere

Nešto liberalniji svećenik Andrej Kurajev rekao je AFP-u da je RPC odabrala vjerovati u verziju događaja koju su smislile protuboljševičke snage za vrijeme ruskog građanskog rata poslije revolucije.

Tumačenje je evoluiralo u velike teorije zavjere, dodaje Lučenko.

Prema jednoj verziji Vladimir Ilič Lenjin čuvao je glavu cara Nikole II. u svom uredu, a prema drugoj careva su najmlađa djeca Aleksej i Marija preživjeli i pobjegli u inozemstvo.

Prošle jeseni je Tihon Ševkunov, svećenik koji je postavljen na čelo istrage RPC-a, a navodno je blizak Vladimiru Putinu, govorio o mogućnosti "ritualnog ubijanja", čime je implicirao da su Židovi ubili cara Nikolu. Ševkunov je odbio optužbe za antisemitizam.

>>> Ruska bajka: Hrvatska u finalu Svjetskog prvenstva

Otac Kurajev kaže da su takve interpretacije uobičajene unutar RPC-a, kojim dominiraju ultrakonzervativci.

"Crkveni krugovi koji su imali dobre odnose sa znanstvencima marginalizirani su nakon skandala s grupom Pussy Riot", rekao je Kurajev misleći na zatvaranje dvije punk aktivistice zbog performansa protiv Putina izvedenog u crkvi. Slučaj je jako osnažio radikalno krilo RPC-a i ono je od tada sve utjecajnije, ističe Kurajev.

Procesija do nigdje

Patrijarh Kiril ne želi priznati ostatke jer strahuje od ultrakonzervativaca, od kojih mu mnogi nisu zaboravili rukovanje s papom Franjom 2016., smatra Kurajev.

Crkvena pitanja, uključujući i ostatke careve obitelji politizirana su za vrijeme patrijarha Kirila, navodi Roman Lunkin, stručnjak za religije Ruske akademije znanosti. Prošle je godine ruski igrani film "Matilda" o Nikolinoj predbračnoj ljubavnoj aferi s balerinom izazvao nasilne prosvjede radikalnih pravoslavnih aktivista.

Film je pokazao da Nikola II. kao ličnost može podijeliti pravoslavno društvo, što patrijarh želi izbjeći, navodi Lunkin. Patrijarh Kiril će na godišnjicu ubojstva predvoditi procesiju prema manastiru u Ganinoj Jami, izvan Jekaterinburga.

"Problem je što patrijarh predvodi procesiju prema mjestu gdje prema modernim istragama nitko nije umro", ističe Kurajev.

Kremlj frustriran

Lučenko smatra da je Putin "manje zainteresiran" za pokapanje ostataka carske obitelji, dok je Jeljcin to vidio kao "osobnu pokoru".

"Putin ne štuje Nikolu II. Putinovi junaci su Nikolin otac, car Aleksandar III. i lider iz 13. stoljeća Aleksandar Nevski", navodi Lučenko.

Ipak, kaže da je ovaj sukob "neugodna situacija" za Putina koji se pozicionirao kao bliski saveznik RPC-a.

>>> Glasnogovornik Kremlja: Putin je ‘apsolutni prvak političkog Olimpa‘

"To nekako frustrira Kremlj", rekla je Lučenko, dodajući kako bi to vlasti ispod toga nekako željele podvući crtu.

Rusija je 2015. na zahtjev RPC-a ponovno pokrenula istragu o ostatcima Alekseja i Marije, ali niti nakon tri godine rezultati se ne objavljuju. Otac Kurajev optužuje RPC da ne želi javno obznaniti rezultate, sugerirajući da su sukladni s prijašnjima. Napravili su pogrešku i sada se ne žele povući, smatra Kurajev.

19. travanj 2024 13:00