Aktualno
StoryEditor

Kovačević: Četvrta digitalna revolucija pruža ogromne mogućnosti, ali zahtijeva investiranje

23. Veljača 2018.

Predsjednica Ericssona Nikole Tesle Gordana Kovačević u petak je prilikom predstavljanja poslovnih rezultata poručila da je 2017. godina bila izuzetno zahtjevna, dinamična i izazovna te u znaku povećanih investicija.

Kovačević je poručila da je 2017. godina bila izuzetno zahtjevna, dinamična i izazovna, u kojoj su nastojali iskoristiti sve poslovne mogućnosti i osigurati stabilno poslovanje kompanije.

- Značajno smo investirali u nove poslovne prilike kako bismo osigurali održivo poslovanje u ciljanim područjima. Godina je bila i u znaku povećanih investicija vezanih uz nove tehnološke promjene kao priprema za petu generaciju (5G) mobilnih komunikacijski sustava, poručila je.

Za razliku od prethodnih godina, u 2017. je do izražaja došlo negativno kretanje tečaja eura i dolara.

- Jaka kuna je imala negativan utjecaj i na naše rezultate na koje nismo mogli utjecati, rekla je Kovačević.

>>>HNB: Kuna oslabila prema većini važnijih valuta

Prihodi od prodaje Ericssona Nikole Tesle u prošloj su godini iznosili 1,48 milijardi kuna, što je 6,9 posto manje nego godinu dana prije i posljedica je pada prodaje na izvoznim tržištima, bez Ericssonova.

Kovačević je poručila da je 2017. godina bila izuzetno zahtjevna, dinamična i izazovna, u kojoj su nastojali iskoristiti sve poslovne mogućnosti i osigurati stabilno poslovanje kompanije.

Neto dobit je iznosila 67,9 milijuna kuna, 38,7 posto manje nego godinu dana prije. Kako je istaknuto, u četvrtom tromjesečju, zbog složenosti velikog strateškog projekta izvršena su rezerviranja i prilagodbe po projektu, na temelju postojećih okolnosti i predviđanja budućih događaja, što je utjecalo na dobit u 2017.

Na domaćem tržištu lani je ukupno ostvareno 276,6 milijuna kuna prihoda od prodaje, što je 3 posto više u odnosu na prethodnu godinu.

Na izvoznim tržištima, bez Ericssonova, prihodi od prodaje iznosili su 279,2 milijuna kuna, što je 38 posto manje u odnosu na godinu ranije. Na Ericssonovu tržištu ostvareno je, pak, 925,8 milijuna kuna prihoda od prodaje, što je 6 posto više u odnosu na prethodnu godinu.

>>>Neto dobit Ericssona NT pala po dvoznamenkastim stopama

Kovačević je napomenula da je na pojedinim tržištima, poglavito susjednih zemalja, i dalje prisutna ekonomska neizvjesnost i politički izazovi, a uslijed velike nezaposlenosti što smanjuje potrošačke sposobnosti, tako da telekomunikacijski operatori manje investiraju i odgađaju strateške investicije za dulje vremensko razdoblje.

Poreznim rasterećenja

Kazala je da optimizam budi odluka Vlade da se krene s poreznim rasterećenjima u području razvoja i istraživanja.

- Jedino se možemo nadati da će taj proces brzo završiti, jer poslije odluke Vlade ide odluka Hrvatskog sabora, pa usuglašavanje politika, stoga ne možemo znati kako će isto utjecati na naše rezultate u 2018. godini, rekla je Kovačević.

Izrazila je i zadovoljstvo zbog povećanog fokusa na digitalnoj transformaciji, pri čemu smatra da su pomaci kod države u tom segmentu prisutni, a vjeruje da će biti brži.

Zadržavanje mladih stručnjaka

Istaknula je i "značajne nove odgovornosti u području četvrte i pete generacije mobilnih komunikacijskih sustava", za što su u ranoj fazi nužna ulaganja i pripreme, između ostalog i zapošljavanja novih stručnjaka, kojih je lani zaposleno 304, pretežito visokoobrazovanih iz STEM područja.

Napominje da je kompanija suočena s određenim izazovima po pitanju pronalaženja prvoklasnih mladih stručnjaka, kako ima odlazaka iz tvrtke no ne u zabrinjavajućim postotcima, a kako se trude razvijati takvu organizacijsku strukturu kojom će kroz različite modele zadržati mlade ljude.

>>>Ericsson Nikola Tesla i HT Mostar potpisali ugovor vrijedan 11 milijuna kuna

Podsjetila je da su sa strateškim partnerom Vipnetom potpisali višegodišnji okvirni ugovor o modernizaciji i proširenju radijske pristupne mreže, "što znači transformaciju četvrte generacije mreže prema petoj", dok je s Hrvatskim telekomom nastavljena modernizacija nepokretnih telekomunikacijskih mreža.

- Živimo u vremenu izuzetno velikih promjena i dinamike, govorimo o četvrtoj digitalnoj revoluciji koja pruža ogromne mogućnosti za suradnju i inoviranje, ali zahtjeva i investiranje, poručila je Kovačević.

>>>Nastavak suradnje Ericssona Nikole Tesle i HT Eroneta

Inače, iz Ericssona Nikole Tesle danas su izvijestili i da je ta kompanija potpisala ugovore s HT Eronetom, vrijedne 22 milijuna kuna. Novi poslovi vezani su uz održavanje i proširenje radijskog dijela mreže, a njima Ericsson Nikola Tesla nastavlja uspješnu suradnju s bosansko-hercegovačkim operatorom, navodi se u priopćenju.

19. travanj 2024 14:30