Aktualno
StoryEditor

Kr(il)atice koje treba ugraditi u razvoj

21. Svibanj 2016.

Kako bi određeni proizvod ili usluga postali uočljivi i opće prihvaćeni, imperativ je stvoriti dobar brend. U današnjem vremenu kad se konzumacija medija promijenila iz temelja, promijenili su se i posao i uloga brend-menadžera.

Oni danas više nisu samo marketingaši koji zakupljuju medijski prostor i oglašavaju nove marke čokolade ili mobitela čije je ime smislio vični ‘copywriter‘, već pravi stručnjaci u predviđanju trendova na internetu i socijalnim mrežama. Jer upravo su ti mediji rasli s novom generacijom, tzv. milenijcima, koji sadržaj konzumiraju vrlo kritično i zapravo vjeruju dojmovima i iskustvu tek drugih ‘običnih ljudi‘. Tako da u vremenu kad je internet otvorena platforma za svačije mišljenje, nikad nije bilo lakše uništiti neki brend. Ali ni stvoriti novi. I to može samo vješt brend-menadžer. Da bi u tome uspio, mora pratiti sve nove trendove, koji se rađaju gotovo na dnevnoj razini. I koji rađaju neke nove pojmove koji su nerazumljivi običnim ljudima, a koji život znače brendovima i onima koji se njima bave.

UGC Jedan od njih, nastao davne 2006., jest UGC ili ‘user generated content‘, odnosno sadržaj koji kreiraju obični ljudi, svjesno ili nesvjesno i u tom kontekstu UGC je čista suprotnost zapakiranim i prepakiranim sadržajima karakterističnima za jednostrano komunikacijsko-distribucijsko načelo. UGC je bilo koji oblik sadržaja kao što su blogovi, komentari na forumima, objave na društvenim mrežama (Facebook, Twitter, Pinterest, YouTube…), videi, fotografije i svi ostali oblici sadržaja koje stvara korisnik putem online sustava. – Današnji je potrošač informiran, aktivan, kritičan i razvio je imunost na klasičnu prodaju. Zapravo, noćna je mora statičnih kompanija i brendova koji ne idu ukorak s vremenom i trendovima te koji ne znaju kako do potrošača doprijeti na zanimljiv, ali prije svega njemu/njoj blizak i relevantan način – objašnjava Igor Vukasović, predavač na Visokoj školi Edward Bernays.

Peer-to-peer marketing Zagovaranje usluge ili proizvoda drugim ljudima, odnosno peer-to-peer marketing, tehnika je u kojoj se korisnici potiču na preporučivanje proizvoda drugim potencijalnim kupcima. Primjeri su web-stranice koje nude popuste za kupce koji dovode nove članove na te iste stranice. Peer-to-peer (P2P) marketing potiče korisnike da uključe i druge kupce preporučujući proizvod ili uslugu prijateljima, suradnicima, na forumima. Termin u novije vrijeme označava poslovanje koje uključuje osobe koje pružaju svoje proizvode i usluge drugima, a dvije se strane spajaju putem web-stranica, aplikacija i društvenih mreža. Primjeri su Airbnb, Turo, TaskRabbit. – Peer-to-peer teži biti zravan, osoban i pružati emocionalno zadovoljstvo korisnicima, odnosno pružateljima i primateljima usluge – ističe Marko Blažević, kreativni direktor Digitalnog odjela u Unex agenciji.

UX Korisničko iskustvo ili UX (User Experience) važan je i sastavni dio svakog procesa brendiranja. Brend nije samo vizualna komponenta. Postoji mnogo više segmenata u brendiranju od definiranja i uporabe logotipa, što je uobičajena pogreška. Brend u širem smislu možemo definirati kao tuđu percepciju tvrtke, proizvoda ili usluge. Korisničko iskustvo ne bi trebalo biti isključiva odgovornost jedne osobe ili tima. Svi uključeni u bilo koji proces stvaranja brenda pridonose kreiranju korisničkog iskustva, od ‘copywritera‘ do web-dizajnera, dizajnera ili cijelih marketinških timova, svi pridonose kreiranju ukupnoga korisničkog iskustva. Potrebno je definirati i poboljšati svaku dodirnu točku, na svakom kanalu, kako bi se dobio ukupan korisnički dojam koji je mnogo više od vizualnog dijela koji uključuje logotip i brending book.

Galerija entuzijazma Obični korisnici postaju marketinški alat. – Twitter razvija oglašivački proizvod kojim će brendovi moći tweetove različitih korisnika objavljivati u svojim kampanjama. Oglašivači će s pomoću njega moći lakše ‘prikupljati‘ tweetove povezane s njihovim brendom, tražiti dopuštenje korisnika da ih mogu objaviti u svojim reklamnim kampanjama i to će im zapravo služiti kao nešto poput svjedočanstava o njihovu brendu. Iako se oglašivači u načelu oslanjaju na komentare poznatih osoba ili ‘influencera‘, ovo je zapravo namijenjeno ‘običnim‘ korisnicima – ističe Thomas Bauer, kreativni direktor u Grizli komunikacijama. Korisnici će dobiti veći ‘reach‘ među tviteraškom zajednicom, a brendovi originalni glas običnog korisnika koji je svakako autentičniji od plaćenog angažmana neke slavne osobe. Kod takvog tweeta jasno je da je riječ o iskrenome mišljenju korisnika, što brendovima može samo pomoći u njihovu komunikacijskom cilju.

Još kratica Popis termina ide u nedogled i popunjava se nevjerojatnom brzinom, pa bismo ovdje mogli navesti i druge poput ui, native, SEO, SEM itd. ovisno o području o kojem govorimo. – Ono što u osnovi ovi termini predstavljaju jest dio novog vokabulara kojim svi stručnjaci u industriji komunikacija moraju vladati – kaže Manuela Šola, direktorica agencije Komunikacijski laboratorij. Na kraju svi se oni vrte oko korisnika i njegova iskustva koji je u temelju svih napora koje brendovi i njihovi komunikacijski stručnjaci ulažu kako bi se istaknuli u odnosu na druge te tako osigurali svoje uspješno poslovanje.

20. travanj 2024 05:17