Aktualno
StoryEditor

Krajem siječnja otvara se natječaj za modernizaciju ribarskih luka vrijedan 311 milijuna kuna

17. Siječanj 2018.

Ministarstvo poljoprivrede u srijedu je najavilo da će krajem siječnja biti objavljen natječaj namijenjen modernizaciji ribarskih luka, vrijedan 311 milijuna kuna.

Objavljen je pravilnik o uvjetima, kriterijima i načinu dodjele potpore u okviru mjere "Ribarske luke, iskrcajna mjesta, burze riba i zakloništa", koji određuje uvjete za dobivanje potpore za modernizaciju postojećih ribarskih luka i iskrcajna mjesta i za koji je namijenjeno 311 milijuna kuna, navodi se u priopćenju Ministarstva.

Korisnici te potpore mogu biti lučka uprava, jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave i ovlaštenici koncesije za upravljanje lučkim područjem, a moguće je dobiti 100 posto potpore za prihvatljive troškove.

>>>EP usvojio izmjene pravila o ribarstvu i prihvatio amandman Ruže Tomašić važan za Jadran

Prihvatljiva su ulaganja vezana uz poboljšanje infrastrukture ribarskih luka i iskrcajnih mjesta, uključujući ulaganja u objekte za prikupljanje otpada i morskih otpadaka, u cilju povećanja kvalitete, kontrole i sljedivosti iskrcanih proizvoda, povećanja energetske učinkovitosti, doprinošenja zaštiti okoliša i poboljšanja zaštite na radu i radnih uvjeta.

Moguće je i sufinanciranje ulaganja kojima se olakšava usklađenost s obvezom iskrcaja ulova koja proizlazi iz odredbi Zajedničke ribarske politike EU te ona koja doprinose stvaranju dodane vrijednosti nedovoljno korištenim komponentama ulova, objašnjavaju iz Ministarstva.

Po podacima koje iznose, hrvatska ribarska flota broji više od 7.800 plovila, a ribari koriste tek oko 15 od 1.700 kilometara od ukupne dužine obale. Obala koju koriste ribari uglavnom ne udovoljava standardima za iskrcaj izlovljene ribe te je, kako bi se osigurao privez ribarskih plovila i iskrcaj ribe, potrebno modernizirati i opremiti dodatnih tri do sedam kilometara obale. To je nužno radi karakteristika naše flote koja je migratornog karaktera, ističu iz Ministarstva.

>>>Hrvatski ribari traže beneficirani radni staž, niži PDV, osnivanje državnog ureda za ribarstvo

Navode i kako su Lamjana, Krk i Gaženica neke ribarske luke koje su već pripremile potrebnu dokumentaciju za prijavu na natječaj.

"Ozbiljnih ulaganja u ribarske luke nije bilo desetljećima, stoga na mnogim lokacijama nestrpljivo čekaju objavu natječaja kojeg upravio pripremamo i koji ćemo raspisati krajem ovog mjeseca", ističe u priopćenju ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.

Zadovoljan je i što je Europski parlament svojom jučerašnjom odlukom pokazao razumijevanje za posebnosti ribarstva u Jadranskom moru te se založio za nastavak korištenja mreža plivarica hrvatskim ribarima.

"Napravili smo dobar posao i iscrpnom dokumentacijom dokazali da na to imamo pravo, a sada nam predstoji u to uvjeriti i druge dvije institucije EU-a. Zahvaljujem našim ribarima koji su bili pokretač te inicijative koju je Ministarstvo poljoprivrede u suradnji s Grupacijom ribolova HGK predstavilo u EU", kazao je Tolušić.

>>>Ribari mogu raditi normalno, ali ne preko crte sredine Savudrijske vale i Trščanskog zaljeva

Ministarstvo u priopćenju podsjeća i da je iz Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo u 2017. ugovoreno 626 projekata, ukupne vrijednosti 402,8 milijuna kuna, a isplaćeno 136,8 milijuna kuna za 447 projekata.

To je, navode, pridonijelo povećanju iskorištenosti programa s 5,78 posto na početku godine na 15,2 posto na kraju 2017. godine.

Iz Ministarstva najavljuju da će kroz idućih mjesec dana biti objavljeno šest natječaja vezanih uz ribarstveni fond, ukupne vrijednosti 478 milijuna kuna.

Tijekom ove godine bit će obavljena i nabava besposadnog zrakoplovnog sustava te brzih ophodnih brodica za nadzor i kontrolu ribolova, odnosno hrvatskog dijela jadranskog akvatorija za što je rezervirano 150 milijuna kuna, najavljuju iz resora poljoprivrede.

16. travanj 2024 07:54