Aktualno
StoryEditor

Krajnja desnica posegnula za ukidanjem obveznog cijepljenja u izbornoj kampanji Italije

16. Siječanj 2018.

Deset cjepiva obavezna u Italiji za upis u školu postala su dio kampanje Sjeverne lige (krajnja desnica) i Pokreta 5 zvijezda (populisti) obećanjem ukidanja zakona koji je stupio na snagu prošle godine.

Cijepljenje protiv difterije, tetanusa, dječje paralize, ali i protiv ospica, vodenih kozica ili zaušnjaka obavezno je za upis djeteta mlađeg od šest godina u jaslice ili vrtić. Od šest do 16 godina roditeljima necijepljene djece prijete kazne od 100 do 500 eura.

>>>Znanstvenici: Protivnicima cijepljenja treba pristupiti ‘bez konfrontacije’

Matteo Salvini, šef Sjeverne lige, mjesecima diže glas protiv te obveze, objašnjavajući kako je odabrao da cijepi svoju djecu ali smatra da individualno pravo na zdravlje mora svakome ostaviti izbor.

Njegovo obećanje o ukidanju zakona suočava se s protivljenjem njegova saveznika Forze Italije (desnica), stranke Silvija Berlusconija, čiji su zastupnici glasovali za tekst prošle godine.

>>>Merkel protiv obaveznog cijepljenja

Šef Pokreta 5 zvijezda Luigi Di Maio također se izjasnio protiv zakona izrazivši želju da ograniči obvezu na četiri cjepiva već ranije uključena i zadovolji se preporukama za ostala.

No, postoji jedna nijansa. Di Maio je sklon obvezi ako stopa pokrivanja cjepivom protiv bolesti ne doseže prag od 95 posto procijenjen od Svjetske zdravstvene organizacije kako bi se dosegao "prag imuniteta skupine".

>>>Francuska od iduće godine uvodi obvezu cijepljenja djece

Italija ne doseže tu razinu za glavna cjepiva. Za ospice stopa je pala čak i prije zakona na 87 posto i prošle su godine zabilježena gotovo 5000 slučajeva, od kojih četiri smrtna.

19. travanj 2024 18:07