Aktualno
StoryEditor

Krapinsko-zagoska županija među liderima u kontinentalnom turizmu

19. Siječanj 2018.

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=zQvmT3KkJfA&feature=youtu.be[/embed]

Krapinsko-zagorska županija među liderima je u kontinentalnom turizmu, ostvarivši iza grada Zagreba i Karlovačke županije najveći broj dolazaka turista i noćenja u prošloj godini, rečeno je na konferenciji za novinare župana Željka Kolara i voditeljice ureda Turističke zajednice Krapinsko-zagorske županije Sanje Škrinjar.

Krapinsko-zagorska županija u prošloj godini ostvarila je porast dolazaka turista za otprilike 18 tisuća u odnosu na 2016. godinu. Sa 141.383 dolazaka na trećem je mjestu na kontinentu, iza Zagreba s 1,29 milijuna dolazaka te Karlovačke županije, s  333.999 dolazaka.

I po broju noćenja Krapinsko-zagorska nalazi se na trećem mjestu u kontinentalnoj Hrvatskoj, sa 322.287 noćenja, što je 40-ak tisuća više nego preklani.

- Zajedničkim radom, angažmanom i manifestacijama došli smo do takvih rezultata, rekao je krapinsko-zagorski župan Kolar. Dodao da se u tim brojkama već sada vidi provedba master plana u turizmu te smatra da će njegova provedba posebice biti vidljiva u 2020., a do 2025. očekuje da će županija približiti brojci od milijun noćenja godišnje.

Najviše stranih gostiju dolazi iz Slovenije, njih 17.451, zatim Poljske 10.766, Njemačke 8.035 te Južnokorejske Republike 4.993.

Što se tiče strukture gostiju, nešto je više domaćih, 51,4 posto, pri čemu najviše u Zagorje stižu gosti iz Zagreba zatim Splitsko-dalmatinske, Primorsko-goranske te Istarske županije.

Prosječno trajanje boravka turista prošle godine iznosilo je 2,28 dana. Kolar ističe da je takav dolazak stranih gostiju potvrda da je županija atraktivna destinacija na inozemnom tržištu, a takav odaziv rezultat je i promocije turističke ponude u koju se ulažu značajna sredstva.

Turisti su prošle godine u najvećem broju dolazili na područje općine Tuhelj, gdje se nalaze Terme Tuhelj, te u Gornju i Donju Stubicu i Stubičke Toplice. Ukupan broj posjetitelja na kupališta u Zagorju porastao je u 2017., u odnosu na 2016. za 12 posto, na 679 tisuća.

>>>U tri projekta Terme Jezerčica planiraju uložiti 48 milijuna kuna

Na području te županije ima 2.659 registriranih komercijalnih ležajeva, što je 341 ležaj više nego godinu dana ranije.

Voditeljica ureda Turističke zajednice Krapinsko-zagorske županije Sanja Škrinjar istaknula je da je samo prošle godine u oglašavanje turističke ponude na području županije uloženo više od milijun kuna. Povećanju dolazaka, navela je, doprinijelo je i pojačano oglašavanje raznih turističkih i kulturnih manifestacija koje u Krapinsko-zagorsku županiju dovode veliki broj posjetitelja.

Za iduće godine Škrinjar je istaknula da fokus treba staviti na povećanje smještajnih kapaciteta i nove turističke sadržaje.

20. travanj 2024 15:05