Aktualno
StoryEditor

Kraš se odlučio dokapitalizirati i isplatiti 22,68 milijuna kuna dividende

31. Kolovoz 2018.

Dioničari Kraša d.d. na glavnoj skupštini održanoj u petak odlučili su o isplati 22,68 milijuna kuna dividende i dokapitalizaciji tvrtke za najmanje 25 do najviše 50 milijuna kuna, priopćeno je u petak iz te konditorske kompanije.

Dioničari Kraša odlučili su da se lanjska dobit, ostvarena u visini od 22,68 milijuna kuna, isplati kao dividenda. Svim dioničarima, koji će kao vlasnici dionica biti upisani i depozitarij Središnjeg klirinškog depozitarnog društva (SKDD) na dan 6. rujna, bit će 26. rujna isplaćena dividenda od 10 kuna po dionici. Datum do kojeg će se trgovati dionicom bez prava na sudjelovanje u isplati dividende je 5. rujna.

Ujedno, dioničari su donijeli odluku o povećanju temeljnog kapitala Kraša za najmanje 25 milijuna kuna do najviše 50 milijuna kuna, izdavanjem novih redovnih dionica uz uplatu uloga u novcu. Time bi se temeljni kapital Kraša, koji sada iznosi 545,45 milijuna kuna povećao za najmanje 574,45 a najviše na 599,45 milijuna kuna.

Upis novih dionica provest će se kroz postupak javne ponude u tri kruga, uz poštivanje prava prvenstva dioničara u prvom krugu. Ostala dva kruga upisa i uplate provodit će se samo ako u prethodnim krugu nisu upisane i uplaćene sve dionice.

>>> Kraš kreće u dokapitalizaciju - prikupljaju do 50 milijuna kuna

U dokapitalizaciju Kraš kreće zbog zadržavanja liderskog položaja na tradicionalnim tržištima zemalja u regiji te da ojača svoju konkurentnost na tržištima EU i u prekomorskim zemljama.

U Krašu ocjenjuju da na regionalnom tržištu nakon dugog razdoblja stagnacije ponovno raste životni standard i kupovna moć te posljedično raste potražnja za kvalitetnijim konditorskim proizvodima. No, napominju, značajnu prisutnost u regiji ostvaruju i globalni konditorski lideri, a pored značajne konkurencije, regionalno tržište maloprodaje prolazi kroz proces velikih promjena koji bi mogao rezultirati konsolidacijom sektora, ulaskom novih diskontera te većim utjecajem privatnih marki.

U svojim strateškim planovima kompanija predviđa značajna ulaganja u modernizaciju postojećih proizvodnih pogona i preuzimanje tvrtki u regiji, čime bi se sinergijskim učinkom dodatno osnažilo i nadogradilo Kraševo poslovanje.

Kako se ističe u pozivu za skupštinu, Kraš će putem dokapitalizacije povećati dugoročne izvore vlastitih sredstava i povećati kapacitet za dodatnim zaduživanjem, što će pak povećati njegovu financijsku stabilnost i kapacitet za nova ulaganja. Istodobno, kaže se, ključni pokazatelji zaduženosti društva spusti će se na razine najboljih, usporedivih prehrambenih kompanija.


Pratite Lider na društvenim mrežama [mks_social icon="facebook" size="48" style="square" url="https://www.facebook.com/lider10media/" target="_blank"][mks_social icon="linkedin" size="48" style="square" url="https://www.linkedin.com/company/lider-press-dd/" target="_blank"][mks_social icon="twitter" size="48" style="square" url="https://twitter.com/lider_press" target="_blank"][mks_social icon="instagram" size="48" style="square" url="https://www.instagram.com/lider.media/" target="_blank"]

 


 

25. travanj 2024 12:33