Aktualno
StoryEditor

Kratke intenzivne vježbe suzbijaju rast stanica raka dojke

16. Rujan 2017.

Vježbanje se već dugo povezuje s boljim izgledima za žene koje su oboljele od raka dojke ili su ga preboljele, a nedavno dansko istraživanje nudi i objašnjenje te veze.

Kratke vježbe koje su dovoljno intenzivne da ubrzaju rad srca i izazovu dublje disanje aktiviraju molekularne putove u tijelu koji potiču tvari zvane katekolamine, poput epinefrina, koji suzbijaju rast stanica raka dojke, otkrili su znanstvenici iz Danske.

“Važno je istaknuti da vježbanje i epinefrin nisu u potpunosti spriječili formiranje tumora no izazvali su 50-postotno smanjivanje”, kazala je jedna od autorica istraživanja Pernille Hojman sa Sveučilišta Kopenhagen.

>>> Lijek Keytruda uskoro bi mogao istrijebiti rak

“Stoga vježbanje nikad ne može zamijeniti liječenje raka, no može biti učinkovita potporna strategija koja je u dodatku na biološke učinke također pokazala i da povećava kvalitetu života pacijentica”.

Mnogo istraživanja pokazalo je da vježbe mogu smanjiti rizik od raka dojke kod žena, a kod onih koje ga već imaju može spriječiti povratak bolesti, ali malo je istraživanja nastojalo otkriti mehanizam djelovanja vježbanja.

Danski tim istraživanje je proveo na miševima kojima su usađene stanice ljudskog raka dojke kao i na tumorskim stanicama u laboratorijskim uvjetima. Istražili su kako serum zdravih žena i onih oboljelih od raka dojke, prikupljen prije i poslije vježbanja, utječe na stanice raka dojke i koji su mehanizmi uključeni.

Otkrili su da uzorci seruma uzeti nakon vježbanja smanjuju sposobnost rasta tumorskih stanica kako u laboratoriju tako i kod miševa.

>>> Istraživanje: Bogatstvo potiče tjelovježbu

Znanstvenici su povezali to protutumorsko djelovanje s porastom epinefrina ili norepinefrina uslijed umjereno intenzivnog vježbanja i njegovim učinkom na putove kojima se prenose signali genima koji, među ostalim, pomažu u suzbijanju rasta tumora.

Taj se učinak očitovao samo kod seruma uzetih nakon najmanje 15 minuta umjerenog do intenzivnog vježbanja, prema radu objavljenom u časopisu Cancer Research i nije bio povezan s tjelesnom težinom, razinom šećera u krvi ili imunitetom osobe kojoj je uzet uzorak seruma.

“U našoj studiji utvrdili smo da bolesnici s rakom dojke na kemoterapiji mogu izvoditi takve vježbe pa je izvedivo da oboljeli od raka rade takve vježbe”, kazala je Hojman.

“Može se zamisliti da mehanizam kojeg smo identificirali a u kojemu epinefrin regulira puteve kojima se prenose signali djeluje i kod drugih vrsta karcinoma", kazala je danska znanstvenica.

16. travanj 2024 09:19