Aktualno
StoryEditor

Kreće obnova Jelačićevih Novih dvora u Zaprešiću - projekt vrijedan 180 milijuna kuna

04. Kolovoz 2018.

Projekt ‘Novo ruho Novih dvora‘ konačno će nakon više desetljeća udahnuti novi život povijesnom vlastelinstvu obitelji bana Josipa Jelačića u Zaprešiću. Obnovom i prenamjenom Novih dvora u Gradu Zaprešiću očekuju da će se stvoriti prepoznatljivo turističko odredište koje će privlačiti velik broj posjetitelja, omogućiti gospodarski rast, povećanje zaposlenosti te društveni razvoj Zaprešića.

>>>>Prihodi od turizma u prvom tromjesečju 450,2 milijuna kuna, 14 posto više nego lani

- Projekt je prošle godine uspješno prošao na natječaju Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, čime je Gradu Zaprešiću u 80-postotnom iznosu, od gotovo pet milijuna kuna ukupne vrijednosti, odobreno sufinanciranje prve faze projekta. Ona se odnosi na pripremu dokumentacije za provedbu integriranih razvojnih programa temeljenih na obnovi kulturne baštine.

Priprema projektne dokumentacije završena je u travnju i prvi je korak ka dugo očekivanoj revitalizaciji Novih dvora. S obzirom na izniman povijesni i kulturni značaj, integriranim programom želi se obnoviti i zaštititi kompleks, brojne objekte staviti u turističku, društvenu i gospodarsku funkciju te brendirati i promovirati kao jedinstvenu turističku destinaciju nadomak glavnog grada Zagreba.

Trenutno se očekuje raspisivanje novog natječaja kako bi se projekt mogao aplicirati za drugu fazu, odnosno, samu provedbu koja uključuje građevinske radove, opremanje i druge potrebne aktivnosti, a čija je ukupna vrijednost procijenjena na gotovo 180 milijuna kuna – kazala je Ružica Žarko, viša stručna suradnica za odnose s javnošću u Uredu gradonačelnika Grada Zaprešića.

>>>>Hilton Imperial Dubrovnik primio prve goste nakon obnove

Vlastelinstvo Novi dvori, istaknula je Žarko, čini dvorac, kapela sv. Josipa, grobnica obitelji Jelačić, perivoj, voćnjak (današnje golf vježbalište), stambene i gospodarske građevine, obradivo zemljište i park-šuma. Provedbom projekta će se, pojasnila je, u samom dvorcu, kao središnjem objektu kompleksa, smjestiti galerijski prostor, kao spomen zbirka i suvenirnica. Banska soba bit će uređena u reprezentativni prostor Grada za protokolarne svrhe, najavila je, s mogućnošću turističkog obilaska, a uredit će se multimedijalna konferencijska dvorana i predavaonice za različite edukativne i prezentacijske sadržaje.

- Također, u prizemlju dvorca bit će smješten atraktivan ugostiteljski prostor, s terasom na rubu šume. Pored uređenja Jelačićevog dvorca, još osam objekata će se urediti i naći svoju kulturnu, turističku, posjetiteljsku, znanstvenu ili edukativnu namjenu.

Muzej Matija Skurjeni nalazi se u trokatnoj žitnici, a u njemu se nalazi stalni postav radova hrvatskog slikara naive, europskog uspjeha, Matije Skurjenija. Muzej sve češće ugošćuje i druga eminentna imena iz likovnog svijeta, a obnova kompleksa zasigurno će doprinijeti boljem pozicioniranju među značajnije kulturne institucije. Kuća Marof je gospodarska zgrada u kojoj će se smjestiti Udruga likovnih stvaralaca, s galerijskim prostorom, podrumskim prostorom za radionice i vanjskim gledalištem.

>>>>Hakeru iz Zaprešića određen istražni zatvor

Kukuružarnik, čiji se središnji dio sastoji od prizemlja i kata, a krila građevine su oblikovana kao vanjski natkriveni prostori za skladištenje kukuruza, postat će info centar sa suvenirnicom za posjetitelje, dok će krila kukuružarnika služiti za izložbe na otvorenom – opisala je Žarko.

Gospodarska građevina s podrumskim prostorom i starim svodovima, dodala je, namijenjena udruženju vinara, bit će uređena kao vinski podrum s kušaonicom te za ugostiteljske sadržaje. Velika staja (konjušnica) će biti uređena kao objekt tradicijskih zanata, u kojem će se smjestiti različiti obrtnici, obiteljska poljoprivredna gospodarstva i zanati, s prezentacijsko-prodajnom svrhom te s ciljem očuvanja tradicijskih obrta, rekla je Žarko.

Zgrada bivšeg učeničkog doma, tzv. Richterova zgrada, pojašnjava, kroz projekt će dobiti smještajnu namjenu, što će značajno doprinijeti povećanju ograničenih smještajnih kapaciteta na širem području Zaprešića. Prostrani stari perivoj hortikulturno će se urediti, opremiti urbanom opremom, dječjim igralištem i informativnim turističkim pločama, veli Žarko, dok je vršilnica, spomenik nulte kategorije, arhitektonski i vizualno fascinantan prostor, netom obnovljen prema svim konzervatorskim zahtjevima.

>>>>Neobičan prizor iz Zaprešića: Deve pasu pored zgrada i kuća

- Vrijednost uređenja i opremanja vršilnice iznosi gotovo devet milijuna kuna, što je financirano iz proračuna Grada Zaprešića, a prostor će se sada moći koristiti za razna javna, prvenstveno kulturna događanja tijekom cijele godine, što je dosad bilo moguće samo za ljetnih mjeseci. Pored navedenih radova na samim objektima, koji se u Registru kulturnih dobara Republike Hrvatske nalaze kao pojedinačno zaštićena dobra, uredit će se i pristupna infrastruktura, odnosno, dio ceste i parkiralište na ulazu u kompleks – navela je Žarko.

24. travanj 2024 07:40