Aktualno
StoryEditor

Krenuo projekt hrvatskih inovativnih rješenja za globalnu auto-industriju vrijedan 54 milijuna kuna

08. Lipanj 2018.

Tvrtka Feroimpex – automobilska tehnika započela je s projektom ‘Inovativna hrvatska rješenja za globalnu automobilsku industriju‘ vrijedan 54 milijuna kuna, koji je predstavljen u zagrebačkom hotelu Westin. Riječ je o efikasnijoj proizvodnji ležajeva, dijelova za automobilsku i željezničku industriju te za proizvodnju alata i komponenti ležajeva za vjetroelektrane, a glavni partner u tom projektu je zagrebački Fakultet strojarstva i brodogradnje (FSB).

Suvlasnik Feroimpexa Zoran Legac rekao je da su započeli vrlo važan projekt koji bi trebao biti završen u sljedeće tri godine i kojim bi tvrtka postigla veću konkurentnost uz znatne uštede. Riječ je zapravo o tri projekta: inovativno rješenje za lomljenje metalne strugotine, inovativno mjerenje te automatizacija i digitalizacija proizvodnje. Kako je pojasnio profesor na FSB-u Božidar Matijević, novim tehnološkim rješenjem strugotina će se lomiti u manje komade (otpad) umjesto dosadašnje duge strugotine povezane kao lanac, što znači da će se i obim smanjiti, a time i količina njezinog prijevoza na otpad, čime će se smanjiti troškovi proizvodnje. Što se pak tiče mjerenja, kako je pojasnila Amalija Horvatić Novak s FSB-a, u sadašnjoj proizvodnji ima mnogo mjernih točaka, a novim rješenjima postavio bi se manji broj mjerača proizvodnog procesa koji bi obuhvaćali veći broj točaka, što bi dovelo do racionalnije proizvodnje.

>>> Električni trendovi automobilske industrije poduprli rekordan rast cijena kobalta

Taj je projekt inače odobren od strane Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, u sklopu natječaja ‘Povećanje razvoja novih proizvoda i usluga koji proizlaze iz aktivnosti istraživanja i razvoja‘ iz Europskog fonda za regionalni razvoj, odnosno iz njegovog operativnog programa Konkurentnost i kohezija. Državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta Mario Antonić rekao je kako će novi natječaji iz ovog programa biti raspisani do kraja godine te je posebno istaknuo Feroimpex kao dobar primjer suradnje između vlade, akademske zajednice i realnog sektora. Profesor na Fakultetu strojarstva i brodogradnje Nedeljko Štefanić rekao je da je na tom projektu angažirano 27 znanstvenika.

- Dodana vrijednost ovog projekta je zaposlenje sedam mladih inženjera. Želimo ponuditi rješenja koja ćemo patentirati i prodavati i drugim zainteresiranim kupcima. U ovom konkretnom projektu očekujemo smanjenje troškova za trećinu, ali želimo također da Feroimpex postane perjanica industrije te centar istraživanja i razvoja  – rekao je Štefanić.

>>> Skandal s emisijama štetnih plinova predstavlja rizik za njemačko gospodarstvo

Darko Liović iz Impuls savjetovanja, konzultantske tvrtke koja je od početka bila uključena u taj projekt, govorio je o spremnosti poduzetnika da krene u promjene te da zna prepoznati probleme u poslovanju. Također je istaknuo na ovom primjeru koliko je važna suradnja tvrtki, vlade i akademske zajednice apelirajući na Ministarstvo gospodarstva da nastave poticati ovakve projekte.

16. travanj 2024 15:21