Aktualno
StoryEditor

Kriminal u svijetu: Pljački, krađa i provala manje nego prije, prevara i dilanja više

26. Lipanj 2018.

Novi modeli za nadzor korištenja podataka, digitalizacije, organizacija javnog i privatnog sektora i raznovrsnije vještine pružaju policiji mogućnosti poboljšavanja načina na koje rješava potpuno nove izazove globalnih kriminalnih aktivnosti.

U PwC-ovoj studiji ‘Policija u umreženom svijetu‘ dvadeset i pet visokih policijskih dužnosnika iz Australije, Kanade, Nizozemske, Norveške, Švedske i Ujedinjenog Kraljevstva ispitano je o iskustvima njihovih policijskih organizacija u borbi protiv kriminala u kaotičnoj eri brzih tehnoloških i društvenih promjena.

>>>Zuckerberg priznao da Facebook nije dovoljno zaštitio osobne podatke korisnika

Nasilje u obitelji, zlostavljanje djece i starijih osoba te seksualno ropstvo odvijaju se iza zatvorenih vrata, dok je digitalizacija, i kibernetički kriminal koji je ona omogućila, donijela sa sobom vrstu kriminalne aktivnosti koja je skrivena i bez granica.

Pad tradicionalnih kaznenih djela

U analizi najnovijih objedinjenih, javno dostupnih podataka potrebnih za studiju, pojava takozvanog složenog kriminala porasla je u razdoblju od 2010. do 2015. godine u prosjeku za više od 25% diljem Australije, Engleske i Walesa, Nizozemske i Švedske. To uključuje kaznena djela kao što su seksualna zlodjela, prijevare i djela vezana uz drogu (krijumčarenje i posjedovanje). Istovremeno je broj tradicionalnih kaznenih djela, uključujući krađe, krađe vozila, provale, pljačke i teške napade, u istom razdoblju u prosjeku pao za gotovo 10% u svih šest zemalja.

Demografske promjene, urbanizacija i imigracija također utječu na zajednice koje imaju sve veća iskustva i očekivanja od policije, dok kriminalci imaju pristup novim tržištima i alternativnim lancima nabave. Studija je utvrdila da ovi događaju ugrožavaju i sposobnost policijskih organizacija da budu korak ispred kriminala i, prije svega, percepciju javnosti da jesu. Mnogi policijski dužnosnici izjavili su da je policija na ‘prijelomnici‘. No, isto tako bili su jednoglasni da su najučinkovitija rješenja vrlo obećavajuća kao novi načini za suočavanje s tim izazovima.

>>>Rakar: Uhićenje zaprešićkog hakera veliki je uspjeh policije, pobjeda u ‘bitki uzbrdo’

- Na policiju javnost i dalje uglavnom gleda pozitivno, s dobrim razlogom. Još više ohrabruje činjenica da iako su izazovi s kojima se mnoge policijske organizacije suočavaju stvarni, bilo od prekograničnih mreža koje koriste podatke za počinjenje zločina ili od porasta djela vezanih za drogu i seksualnih djela, za te izazove postoje i stvarni odgovori, rekao je George Alders, globalni PwC-ov lider za usluge u sektoru javne sigurnosti.

Policijski dužnosnici istaknuli su golem potencijal kojim analize podataka i veliki podaci mogu potaknuti nove pristupe, uključujući identifikaciju područja i pojedinaca koji su najizloženiji zločinima i šteti, čime se policijski resursi mogu učinkovitije usmjeriti na ispunjavanje zahtjeva.

- Zločinci mogu zloupotrebljavati podatke, ali sami podaci su također prijatelji policije. Imaju ogroman potencijal kao alat u borbi protiv kriminala. Ako se uspješno primijene, tehnologija i podaci imaju potencijal promijeniti način rada policije, omesti kriminalitet i poboljšati produktivnost, komentirao je Alders.

>>>Bijela kuća optužila Kremlj za bezobzirni kibernetički napad NotPetya

Policijski dužnosnici također su rekli da je sve bolje razumijevanje da policija radi u širem ekosustavu koji uključuje i druge organe vlasti, poput pogranične kontrole i protuterorizma.

Korištenje digitalnih strategija i podataka, kao i kreativno partnerstvo s javnim i privatnim partnerima smatraju se ključnima za pomoć policiji u rješavanju kriminalnih aktivnosti na području bez granica.

22. travanj 2024 23:22