Aktualno
StoryEditor

Kristina Ercegović: Poručujem ministru financija da prestane mlatiti mrtvoga konja

30. Siječanj 2019.

- Poduzetnik ne treba pomoć jer je sâm po sebi aktivan, on treba potporu, da mu budu dostupne informacije i da mu se ne otežava poslovanje. Godinama govorimo o nekakvom poreznom rasterećenju. Sedamnaest sam godina poduzetnica i još to nisam osjetila, ni pojednostavnjenje ni rasterećenje. Valjda mi je to promaknulo - komentira državne institucije i njihov odnos s poduzetnica Kristina Ercegović, vlasnica Business Caféa, koju često nazivaju ‘spajalicom’, a katkad i ‘dobrim duhom poduzetništva’.

Njezina poruka Vladi proizlazi iz nezadovoljstva koje guši male biznise s kojima najčešće surađuje.

– Kad govorim o malim poduzetnicima, prva mi je asocijacija ‘ne mlati mrtvoga konja’. Zato poruka ministru financija glasi: mrtvi smo, izmlaćeni i ne možemo vjerovati da se pokušavate sjetiti još nečega što će nam otežati život. 

Ercegović savjetuje da si mi sami pomognemo, kada već to država ne čini.

Prije svega, ako pokrećete novi biznis, pronađite prave ljude i postavite učinkovit sustav. Jedino tako i navikom ‘brutalnog delegiranja‘ nećete upasti u zamku robovanju poslu, zbog koje joj se sve češće poduzetnici obraćaju.

- Obraćaju mi se ljudi kojima je dosta posla. U jednom trenutku pokrenuli su posao s idejom da će biti sâm svoj gazda i raditi koliko hoće i sve će biti super. I onda su doslovce ‘izgorjeli‘, otišlo im je zdravlje, poremetili se privatni odnosi, više to nije to. A što se dogodilo? Zgazila ih je operativa i nisu na vrijeme delegirali posao. Postali su rob svoga posla, radili su od nula do 24 sata i identificirali se s tvrtkom. Koliko god voljeli svoj posao, nije to sve u životu. Rješenje je, kao što smo razgovarali nekidan na jubilarnom Business Caféu, brutalno delegiranje, ali prije toga trebamo postaviti sustav i privući prave ljude - kaže nam ova poduzetnica koja je osnovala Herakle, prvu agenciju za tajnu kupnju, a pisanjem blogova i knjiga za male poduzetnike uspjela je od sebe stvoriti brend.

Zašto je ponekad bolje imati pekaru u kvartu nego širiti poslovanje i kako ‘nabildati‘ biznis, a ugasiti ‘pregorjevanje‘, Ercegović nam je ispričala u intervjuu za Lider koji svakako pročitajte u novom broju Lidera koji će se od četvrtka naći na kioscima Tiska i iNovina ili u digitalnom Lideru na kojem je novi broj dostupan već od srijede poslijepodne.

19. travanj 2024 08:00