Korona i biznis
05. srpanj 2017.

 Kristjan Staničić novi direktor HTZ-a

Kristjan Staničić novi je direktor Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice (HTZ), jednoglasno je u srijedu odlučilo Turističko vijeće HTZ-a na prijedlog posebnog povjerenstva za taj izbor, priopćeno je iz HTZ-a.

Kako se navodi u priopćenju, nakon provedenih razgovora sa svih sedam kandidata, koji su ujedno imali i priliku prezentirati svoje programe, Povjerenstvo za provedbu javnog natječaja za izbor direktora/direktorice Glavnog ureda HTZ-a Staničića je jednoglasno predložilo Turističkom vijeću HTZ-a kao najboljeg kandidata.

Sjednicu Turističkog vijeća vodio je ministar turizma i predsjednik HTZ-a Gari Cappelli, koji je na početku sjednice članove vijeća obavijestio o kvalitetno provedenom procesu izbora novog direktora.

>>> Do ponoći prijave za direktora Glavnog ureda HTZ-a

"Iznimno mi je drago što je za glavnog direktora HTZ-a izabran Kristjan Staničić. Riječ je o istinskom profesionalcu s dugogodišnjim iskustvom rada u turizmu za kojeg sam siguran da će dati veliki zamah daljnjem pozicioniranju Hrvatske kao jedne od najatraktivnijih turističkih destinacija. Te vrijednosti prepoznala je i struka, a tome u prilog ide i činjenica što je direktor Staničić izabran jednoglasnom odlukom Turističkog vijeća", izjavio je Cappelli.

Istaknuo je i da hrvatski turizam ima veliki potencijal za rast i razvoj te je siguran da će kroz zajedničku suradnju učiniti Hrvatsku još konkurentnijom i prepoznatljivijom u svjetskim okvirima.

Cappelli je dodao da odluka nije bila jednostavna s obzirom da su se na natječaj javili izvrsni kandidati i vrhunski znalci s respektabilnim životopisom. "Siguran sam da će dobar dio kandidata u budućnosti dati svoj doprinos daljnjem razvoju hrvatskog turizma te pronaći svoje mjesto unutar turističkog sustava", rekao je ministar, zahvalivši se dosadašnjem direktoru HTZ-a Ratomiru Ivičiću na dobroj suradnji i uspješnom vođenju Glavnog ureda.

Novoizabrani direktor Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić izjavio je kako će temelj njegovog rada biti provedba strateških dokumenata.

- Temelj mog rada bit će provedba strateških dokumenata - Strategije razvoja turizma i Strateško-marketinškog plana hrvatskog turizma za razdoblje 2014.-2020., kratko je za Hinu izjavio Staničić. Očekuje da će na poziciju direktora stupiti u drugoj polovici srpnja.

Zahvalio je članovima Turističkog vijeća HTZ-a, koji su ga podržali i ukazali mu povjerenje te ministru turizma i predsjedniku HTZ-a Gariju Cappelliju s kojim je, kaže, i do sada dobro surađivao, pogotovo što obojica dolaze s Kvarnera.

Kristjan Staničić rođen je 1973. godine. Diplomirao je na Hotelijerskom fakultetu u Opatiji, a potom završio jednogodišnji studij Diplomatske akademije u Zagrebu. Godine 2001. magistrirao je na Fakultetu za hotelski i turistički menadžment u Opatiji.

Poslovnu karijeru počeo je u Ministarstvu vanjskih poslova RH, u kojem je radio od 1996. do 2001. godine.  U tom razdoblju tri je godine bio tajnik u hrvatskom veleposlanstvu u Ljubljani.

>>> Unatoč rastu potražnje za Hrvatskom, Cappelli zahtijeva veći angažman stranih predstavništava HTZ-a

Karijeru je nastavio u gospodarstvu, na radnom mjestu pomoćnika direktora marketinga i prodaje Hoteli Novi. Radio je kao član Uprave te tvrtke, predsjednik Uprave Liburnia Riviera Hotela, predsjednik Uprave crikveničke hotelske tvrtke Jadran u stečaju te kao izvršni direktor prodaje i marketinga i prokurist, a potom i predsjednik Uprave Hotela Bernardin iz Portoroža u Sloveniji.

Natječaj za izbor novog direktora Glavnog ureda HTZ-a trajao je 60 dana, a rok za prijave istekao je 30. svibnja u ponoć.

Na natječaj je stiglo sedam prijava, koje je pregledalo posebno povjerenstvo za evaluaciju kandidatura izabrano od strane Turističkog vijeća HTZ-a, kako bi utvrdilo koji od kandidata ispunjavaju potrebne uvjete za daljnju evaluaciju.

Do izbora novog direktora, njegove poslove obavljao je dosadašnji direktor Ivičić, koji je tražio razrješenje s te pozicije.