Aktualno
StoryEditor

Kršenje ‘direktiva‘: Novi scenaristi Zvjezdanih staza kreću tamo gdje nitko prije nije kročio

02. Srpanj 2017.

Kreator Zvjezdanih staza Gene Roddenberry imao je mnoga stroga pravila za pisce koji su radili na njegovoj legendarnoj znanstveno fantastičnoj seriji. Tako je primjerice zahtijevao da se i ženski i muški časnici oslovljavaju s ’gospodine’ (Kate Mulgrew, koja je igrala Kathryn Janeway, izmijenila je to pravilo budući da je tražila da joj se obraća isključivo s "gospođo"). Sada, s novom serijom Star Trek: Discovery, a koja će se krajem rujna moći pogledati na NetFlixu, kao i američkom streaming servisu CBS All Access, svjedočit ćemo nestanku i poništavanju ostalih Roddenberryevih pravila.

Roddenberry je primjerice inzistirao da scenaristi uvijek imaju na umu utopijske aspekte budućeg života u Federaciji. Tako su neki od glavnih premisa na kojima počiva kreatorova utopija - novac, rat i rasna diskriminacija-u svijetu Star Treka bili tek atavizmi. Ali Roddenberry nije stao na tome - htio je samo likove čije će ponašanje uvijek biti uzorno, protagonisti ne smiju zlostavljati jedni druge ili imati sukobe koji ostaju neriješeni.

>>B.trek: News Bar i B.net lansirali prvi SF serijal na YouTube   

Scenaristi također nisu smjeli ni na koji način sugerirati kako su članovi posude zlonamjerni ili okrutni. Naravno, stranci ili likovi koji nisu članovi posade mogli su biti strašni koliko su scenaristi htjeli, kao što su to mogli biti i protagonisti kada su im umovi bili pod kontrolom vanjskih sila.

https://www.youtube.com/watch?v=3rj4inzcAKk

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=f8mesUEFjas[/embed]

Nakon desetljeća pritužbi na ograničenja kojima su producenti, kako su scenaristi tvrdili, ograničavali njihovu umjetničku slobodu, Bryan Fuller (kreator kultnog Hannibala) i Alex Kurtzmann ’showrunneri’ serije Star Trek: Discovery odlučili su konačno napustiti utopijska pravila Roddeberrya. Tako protagonisti neće uvijek biti pristojni, niti ugodni sugovornici, a sukobi između likova oteti će se kontroli.

Naravno takav pristup donosi i rizik budući da je za fanove jedna od glavnih specifičnosti Zvjezdanih staza oduvijek bio upravo Roddeberryev optimizam (ili možda je oduvijek bila riječ o eskapizmu) čak i onda kada su stvari postale prilično mračne (primjerice u Deep Space Nine-u).

>>>Akcija u filmu ’Zvjezdane staze: S one strane’ možda je i najlošiji dio filma

Nadalje, danas se mnogo serija i filmova iz žanra znanstvene fantastike bave hard boiled realizmom, pa je vrlo lako moguće kako će dio starih fanova okrenuti leđa novim Zvjezdanim stazama.

Treba spomenuti kako će sve epizode biti povezane jednom glavnom crtom priče, što znači da Zvjezdane staze više neće funkcionirati po ključu – jedna epizoda, jedna priča.

16. travanj 2024 13:33