03. svibanj 2017.

Krstičević: Hrvatska petnaestak godina odgađa nabavku borbenih zrakoplova, nema više vremena

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević razgledao je u srijedu u vojarni na Plesu švedski borbeni zrakoplov Gripen, izrazivši nadu kako će se Hrvatska do kraja godine odlučiti hoće li "uvrstiti tu vojnu komponentu" i koji bi to zrakoplov bio.

U sklopu obilježavanja 15. obljetnice Zapovjedništva za potporu u vojarni "Pukovnik Marko Živković" pored Zračne luke "Franjo Tuđman", Krstičević je kazao da je Hrvatska petnaestak godina odlagala rješenje za nabavku borbenih zrakoplova te da nema više vremena.

"Znate kakva je situacija s našim MiG-ovima", kazao je i dodao da hrvatski politički vrh smatra potrebnim da Hrvatska vojska ima borbene zrakoplove.

>>> Ruski vojni avioni u promatračkim letovima iznad Hrvatske i Slovenije

Ta je komponenta vrlo važna za vojsku i mi smo do se sada upoznali s iskustvima Izraela i Rumunjske u vezi zrakoplova F16 koje su oni izabrali, rekao je Krstičević, najavivši da hrvatski stručni tim namjerava još posjetiti Mađarsku i Češku te upoznati njihova iskustva s Gripenom. Ministar je kazao predstavnicima Gripena da Hrvatska ističe tri elementa za razgovore, a to su da se posao rješava kroz međudržavni sporazum, da se radi o ulaganju u Hrvatsku te da cijena bude povoljna.

"Stručni tim će predložiti koji bi optimalan broj zrakoplova Hrvatska trebala imati - 10, 12 ili 16. Sve opcije treba istražiti i predložiti najbolje rješenje", izjavio je potpredsjednik Vlade.

Na pitanje novinara hoće li nestabilni uvjeti u kojima se Vlada sada nalazi ili eventualne promjene Vlade ugroziti taj posao, Krstičević je odgovorio da je Hrvatskoj potrebna stabilnost te vjeruje da će je i zadržati, ali se i nada će sadašnji razgovori oko nabavke zrakoplova biti prihvaćeni i u slučaju promjene Vlade.

Zbog sigurnosnih izazova predstoje daljnja ulaganja u Oružane snage RH

"Sagledavajući sigurnosne izazove s kojima se danas suočavamo, predstoje nam daljnja ulaganja u Oružane snage RH. Ta obveza ne proizlazi samo iz preuzetih međunarodnih obveza Republike Hrvatske kao odgovorne članice NATO-a, već je riječ o trajnom imperativu ulaganja u obranu te jačanja cjelovitog sustava Domovinske sigurnosti", istaknula je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović. Neprijeporno je, dodala je, kako su tehničko i tehnološko osuvremenjivanje Oružanih snaga RH bitni preduvjeti postizanja potrebite ratne sposobnosti i spremnosti sustava obrane. No, istaknula je predsjednica Republike, "naša najveća vrijednost jesu pripadnici Oružanih snaga i zato je u nju potrebno neprekidno ulagati".