Aktualno
StoryEditor

Krugman: Trump koketira s ekonomskom katastrofom

10. Ožujak 2018.

- Što ako hvalisav, loše informiran muškarac koji vjeruje u neistinite stvari postane predsjednik SAD-a?, napisao je u svojoj nedavnoj kolumni ekonomist Paul Krugman. Iako retoričko, na ovo pitanje poznat je odgovor jer je upravo takva osoba na čelu SAD-a čije su najave o uvođenju carine označile početak trgovinskog rata, prenosi Alternet. Iako njegova odluka nije velika stvar, kaže Krugman, uznemiruje način na koji je došao do te odluke koja je iznenadila i njegove gospodarske savjetnike.

>>>Trgovinski rat: EU naciljao legendarne američke brendove

No to je tek početak problema. Trumpov potez daje zemljama oštećenim carinom punu pravnu dozvolu za osvetu, a do osvete će zasigurno doći. Europska unija, koja je veći igrač u svjetskoj trgovini nego SAD, već je zaprijetila da će uvesti carine na Harley-Davidson motore, burbon i traperice. Otkako je najavio uvođenje carine Trump je imao niz objava na Twitteru kojima je pokušao pred cijelim svijetom opravdati svoj potez. Krugman pak smatra da Trumpove odluke nisu samo politika s kojom se on osobno ne slaže, već puke laži.

Nerealna slika

- On (Trump) je, primjerice, izjavio da imamo veliki trgovinski deficit s Kanadom, ali zapravo, prema brojkama, zapravo imamo samo mali višak. Europljani će, kaže (Trump), nametnuti velike carine na američke proizvode, vlada SAD-a nameće izvoznicima da nas uvjere kako SAD izvozi u Europsku uniju uz prosječnu carinu od samo tri posto, smatra Krugman.

>>>Trump zaprijetio uvođenjem carina na europske automobile

To znači da Trump u svojoj glavi ima sliku svjetske trgovine koja ima vrlo malo sličnosti sa stvarnošću, nastavlja Krugman, s obzirom na Trumpovu viziju Amerike. Američki predsjednik zapravo vjeruje da je u trgovinskim ratovima lako pobijediti, a da se trgovinski deficit može ublažiti uvođenjem carina.

Znatno više kamatne stope pogađaju tržište nekretnina i pojedince s velikim dugovima, a rast vrijednosti dolara nanosi ozbiljnu štetu izvoznicima i američkim poljoprivrednicima. Trgovinski rat ugrozio bi međunarodne lance opskrbe, te raselio velik broj radnika jer prema procjenama američke vlade izvoz u EU, Kanadu i Meksiko osigurava 2.6, 1.6 i 1.2 milijuna radnih mjesta, navodi Krugman.

>>>Posljedice svjetskog trgovinskog rata mogle bi poljuljati gospodarski rast

Iako nije sasvim sigurno hoće li Trumpova najava ostati samo puka prijetnja, Krugman ne gleda vedro na budućnost.

- Slušanje starog rječitog tipa kako izljeva gluposti u najboljem slučaju je neugodno. No, kada taj starac kontrolira najveću svjetsku vojsku i nuklearne bombe, to je stvarno zastrašujuće, upozorava.

 

20. travanj 2024 00:31