Aktualno
StoryEditor

Krunoslav Marčinko: Hrvatski štediše sve češće ulažu u zlato i srebro

11. Ožujak 2018.

Sve učestaliji oblik štednje u svijetu je ulaganje u plemenite metale; zlato i srebro, čija vrijednost stalno raste te tako amortizira nedostatak kamata koje se dobivaju štednjom novca u banci.

I ulagači u Hrvatskoj, kao i u zemljama u okružju, prema riječima Krunoslava Marčinka, direktora tvrtke Tetragram projekt, vodećeg regionalnog brokera investicijskim plemenitim kovinama u fizičkom obliku, sve češće ulažu u zlato i srebro. Iako ta tvrtka u ponudi ima i zlatne poluge od jednoga kilograma, zasad su najtraženije one od 50, 100 i 250 grama.

No osim zlatnih i srebrnih poluga, u Tetragram projektu moguće je kupiti prigodne kovanice poput ‘Bečke filharomonije’ te povijesne, ali i suvremene numizmatičke primjerke, odnosno sve ono što se nudi na svjetskom tržištu zlata.

Kakvim se poslom bavi tvrtka Tetragram projekt?

– Tetragram projekt vodeći je regionalni broker investicijskim plemenitim kovinama u fizičkom obliku. Zapravo, može se reći da se na tržištu pozicioniramo i kao veleprodajni i kao maloprodajni partner klijentima iz Hrvatske i drugih zemalja koje Hrvatskoj gravitiraju. Središte našeg interesa je ponuditi vrhunsku uslugu po cijenama koje su apsolutno usporedive s onima koje za investicijsko zlato i srebro vrijede u zemljama poput Austrije, Njemačke ili Švicarske.

Vodeći regionalni broker investicijskim plemenitim kovinama u fizičkom obliku, tvrtka Tetragram projekt, u ponudi ima i zlatne poluge od jednog kilograma, ali najtraženije du one od 50, 10 i 250 grama. Ulagačima su privlačne i prigodne kovanice

Koje proizvode Tetragram projekt nudi na tržištu zlata i srebra?

– Nudimo sve investicijske proizvode od plemenitih kovina kojima se trguje na uređenim tržištima diljem razvijenog svijeta. Riječ je ponajprije o zlatnim polugama mase od jednoga grama do jednoga kilograma te o srebrnim polugama od 500 grama i jednoga kilograma. Osim njih, nudimo paletu najpopularnijih svjetskih investicijskih kovanica od plemenitih kovina poput austrijskih zlatnika i srebrnjaka ‘Bečka filharmonija’, američkog zlatnog i srebrnog ‘Orla’, kanadskog ‘Javorova lista’, južnoafričkog ‘Krugerranda’, australskih kovanica ‘Lunarni kalendar’ i ‘Klokan’ itd. Kod nas je također moguće nabaviti, ali i prodati, numizmatički vrijedne povijesne i suvremene primjerke zlatnika i srebrnjaka. Vrlo smo dobro povezani s vodećim svjetskim ponuđačima povijesnih i suvremenih investicijskih i numizmatičkih izdanja, tako da kupac kod nas može dobiti praktički sve što je dobavljivo na svjetskom tržištu.

>>>HNB: Štednja građana doseže 160 milijardi kuna

Koliko je danas zanimanje za ulaganje u zlato i srebro?

– Interes hrvatskih građana, ali i građana regije, za ulaganje u fizičko zlato i srebro u zadnjih nekoliko godina znatno raste. Razlog tomu vidim u činjenici što naši klijenti sve više prepoznaju plemenite kovine kao sredstvo višestoljetne tradicije očuvanja vrijednosti osobne imovine. Zlato i srebro dokazali su se tijekom vremena i civilizacijskih previranja. Sve više prodire u svijest shvaćanje da papirnati i elektronički novac, premda imaju važnu funkciju, ne moraju nužno biti dobro rješenje za dugoročnu štednju.

Postoji li najniža granica za ulog?

– Najmanji proizvod od investicijskog zlata koji se nudi na tržištu jest zlatna poluga od jednoga grama. Njezina se cijena trenutačno kreće na razini od oko 370 kuna. Najmanji srebrni investicijski proizvodi koje nudimo jesu srebrnjaci od jedne unce (otprilike 31 gram) kojima je cijena oko 160 kuna. Dakle, ulaganje u fizičko zlato i srebro apsolutno je dostupno najširem krugu investitora.

Kakve su poluge najtraženije i tko su ulagači u plemenite kovine?

– Možda će zvučati neobično, ali najtraženije i najprodavanije zlatne poluge su one većih masa: 50, 100 i 250 grama. Razloga za to ima više, a najvažniji je taj što je cijena grama čistog zlata u većim polugama na svjetskom tržištu znatno povoljnija nego cijena istog toga grama u manjim polugama. Stoga naši klijenti obično stavljaju na stranu novac za kupnju i onda nastoje kupiti za njih optimalan apoen. Tražene su i poluge manjih masa, budući da se one mogu jednostavno i lako zamijeniti za gotov novac. Tu osobito ističem poluge od 10 grama, 20 grama i jedne unce te male i velike dukate Franje Josipa.

>>>UN traži globalni ‘new deal’, kraj štednje i raskid s neoliberalizmom

Kakav je rizik štednje u banci ili ulaganja u nekretnine u odnosu na ulaganje u plemenite kovine?

– Svaki od navedenih ulagačkih proizvoda ima svoj specifičan profil rizika. Primjerice, štednja u banci smatra se najsigurnijim oblikom pohrane novca, ali s druge strane vrijednost valuta zbog inflacije opada. Ulaganje u nekretnine popularan je način štednje među našim građanima, ali njegov nedostatak je u tome što kuća ili poslovni prostor nije ni približno onoliko likvidna koliko je to ušteđevina u banci ili pak zlato i srebro. Za prodaju nekretnine treba vremena. Osim toga, zgradu nije moguće strpati u džep i ponijeti sa sobom u slučaju bilo kakve krize. Zlato i srebro u tom su pogledu vrlo kompaktni i uvijek pri ruci. Budući da svaki od navedenih oblika ulaganja ima svoje prednosti, našim klijentima preporučujemo da razdijele svoju imovinu i ulože je u svaki investicijski oblik pomalo. Zlato i srebro iznimno su važan dio u mozaiku svakog ulagačkog portfelja.

Krunoslav Marčinko ističe kako u svijest sve više prodire shvaćanje da papirnati i elektronički novac ne moraju nužno biti dobro rješenje za dugoročnu štednju

Kolika je postojanost vrijednosti cijene zlata u odnosu na druge valute?

– Najveća je vrijednost zlata i srebra u činjenici da ih nije moguće proizvesti ni iz čega. Nasuprot njima stoje papirnate, odnosno, elektroničke valute, koje je moguće proizvesti u praktički neograničenim količinama. Upravo zbog toga je potencijal rasta cijene zlata u odnosu na valute teorijski neograničen. To naravno ne znači da će vrijednost valuta pasti na nulu preko noći. Valute imaju svoju uporabnu vrijednost koja je drukčija od zlata i srebra. No vrijednost valuta neizbježno erodira iz godine u godinu. Ako je godišnja inflacija neke valute samo dva i pol posto (što se u financijskim krugovima smatra relativno niskom inflacijom), u deset godina njezina se vrijednost smanji za četvrtinu.

>>>Mjere štednje sputavaju rast i potrošnju: Revizija 2016. vratila Grčku u recesiju

Kad postoji rizik treće strane pri ulaganju u zlato?

– Rizik treće strane prilikom ulaganja u zlato postoji kada svoje zlato predajete na čuvanje nekom drugom. To može biti sef u banci ili bilo kojoj drugoj nebankarskoj instituciji. Ako želite izbjeći taj rizik, zlato pohranite u vlastitoj režiji. Svi drugi ulagački instrumenti – poput ulaganja u fondove, dionice, kriptovalute ili bankarska štednja – na ovaj ili onaj način imaju rizik treće strane. Samo se prilikom investiranja u plemenite kovine taj rizik može potpuno izbjeći.

Gdje ulagači pohranjuju plemenite kovine i kakva je sigurnost?

– Većina naših klijenata kupljene proizvode pohranjuje tako da o tome ne znamo ništa. To je dio diskrecije i povjerenja koje gradimo s našim klijentima. Ipak, postoje klijenti koji kupljene poluge i kovanice pohranjuju tako da ih nama predaju na čuvanje, i to upravo zato jer osjećaju da mi to možemo učiniti puno bolje nego bilo tko drugi, pa i oni sami. Mi to najčeće činimo tako da poluge i kovanice pohranjujemo u posebno čuvanim trezorima u zemlji te u inozemstvu u zemljama koje imaju dugu tradiciju sigurnosti.

24. travanj 2024 04:47