Aktualno
StoryEditor

Kuća putujuća: Udoban dom može se organizirati i na četiri kotača

31. Listopad 2017.

Život na četiri kotača mogao bi prerasti metaforu i postati sve prisutnija stvarnost sudeći prema trudu proizvođača automobila koji se natječu predstaviti na svjetskim izložbama ‘kuće putujuće’, kampere opremljene i funkcionalne poput malih stanova. Namijenjeni su ljubiteljima dinamičnih odmora i putovanja, ali i svima onima koji mogu nositi posao bilo gdje, a obožavaju putovati. Nije riječ više o klasičnim kamp-kućicama, odnosno prikolicama koje smo navikli vidjeti na cestama, nego automobilima-kućama koji funkcioniraju kao jedna cjelina. Takvi kamperi opremljeni su kuhinjom, kupaonicom, ležajevima, satelitskima antenama… svime što je potrebno za suvremeni način života čovjeku koji želi pobjeći od civilizacije, ali u osami uživati njezine blagodati.

Udoban dom može se organizirati i na četiri kotača. Najtraženiji suvremeni kamperi izgledaju poput većega kombija, a imaju sve elemente stana – od kuhinje i kupaonice do spavaće sobe.

Predstavljanje novih modela kampera ove je godine počelo potkraj kolovoza na Caravan Salonu Düsseldorf, a nastavilo se istog mjeseca na 67. Frankfurt Motor Showu 2017, međunarodnoj izložbi automobila na kojoj su proizvođači poznatih brendova predstavili i najnovije modele, među kojima i nekoliko kampera. U Düsseldorfu, u kojem se od 1962. održava najveći svjetski sajam za kampere, predstavljeno je više od 130 kampera i karavana. Riječ je o jedinom svjetskom sajmu koji ima sve što kamperi trebaju; od sitnica poput šatora i ostalog pribora do tih automobila. Među proizvođačima kampera dominirali su Knaus i Weinsberg novim modelima autokućica kakve će ovladati tržištem iduće godine, a švicarski proizvođač Maurer Fahrzeugbau predstavio je poznatu seriju Starliner. Osim Fiata Ducata i Mercedesa Sprintera, kupci su mogli birati i Iveco Daily i druge, a svoje su proizvode predstavili još neki po znati proizvođači poput Karmanna i njegova modela Dexter 540 Trend.

[caption id="attachment_301662" align="aligncenter" width="750"] Svaki detalj Knausove prikolice Caravisio predstavljene ove godine u Düsseldorfu detaljno je promišljen, bilo da je riječ o kuhinji idealnoj za stvaranje gastronomskih doživljaja, prostoru za spavanje bilo mogućnosti da se prostor otvori i dijelom pretvori u terasu.[/caption]

No Düsseldorf Caravan Salon nije ostavio bez riječi Frankfurt Motor Show 2017, na kojem je prvi put predstavljeno nekoliko inovativnih modela kampera koji izvana izgledaju poput kombija, a iznutra pružaju ugođaj minijaturnog i funkcionalnog doma. Posebno su se isticali inovativni i futuristički automobili-kućice Volkswagen California XXL i Citroën SpaceTourer Rip Curl koncept. Ono što čini te pokretne kućice posebnim su: dizajn, udobnost, ‘povezanost‘ te novi materijali od koji su napravljeni. Lako ih je voziti i u njima boraviti jer imaju sve što suvremeni čovjek treba.

Tko želi živjeti dinamično i mobilno, treba izdvojiti od 15.000 do 150.000 eura za neke od najnovijih kamp-prikolica ili kampera. Na ovogodišnjim sajmovima automobila predstavljeni su, doduše, i skuplji modeli.

Proizvođači takvih prometala maksimalno su iskoristili nove tehnologije te osim suvremenih materijala od kojih su kamperi napravljeni, umrežavanjem je omogućeno digitalno punjenje spremnika vode te centralno upravljanje grijanjem, klimatizacijom i toplom vodom. Volkswagen California XXL, koji izvana izgleda poput kombija, privukao je najviše pozornosti ljubitelja kampera. Pridonio je tomu dizajn u kojem je proširena i povišena prva polovica kombija. Upravo je tim dizajnerskim zahvatom osiguran prostor koji sadrži sve potrebne elemente za putovanje i življenje u takvom vozilu. Iza vozačkog mjesta su kuhinja i kupaonica, a u stražnjem dijelu automobila je spavaća soba, sve dizajnirano tako da je odvojeno jedno od drugog, a funkcionira kao cjelina. Prostorom dominiraju svijetle bolje i stakleni krov koji ga čine većim. U VW-ovoj ‘kući putujućoj‘ dvije su vrlo važne inovacije koje osiguravaju sve uvjete za život, a ne ‘gutaju‘ prostor; riječ je o kliznoj kupaonici i pomičnim plamenicima u kuhinji koji pritiskom na tipku preuzimaju svoju funkciju, da bi pod istom komandom odjednom ‘nestali‘ u peći i ostavili za sobom ravnu ploču. U spavaćem dijelu kampera uz krevet je televizor, a interijer se stavlja u funkciju i kontrolira preko aplikacije. Ta mobilna kućica savršena je onima koji vole boraviti uz more.

[caption id="attachment_301660" align="aligncenter" width="750"] Volkswagen California XXL iz 2017. ima dvije važne inovacije koje ne ‘gutaju‘ prostor: kliznu kupaonicu i pomične plamenike u kuhinji koji pritiskom na tipku preuzimaju svoju funkciju ili nestaju iz vidokruga.[/caption]

No Citroën SpaceTourer Rip Curl alternativa je Volkswagenu Californiji XXL jer je prikladan za zaustavljanje uz more, na planini ili u pustinji. Riječ je o višenamjenskom kamperu s prizemljem i ‘katom‘ opremljenim kuhinjom, kupaonicom i spavaćom sobom. Koje su prednosti boravka u tom kamperu pokazat će probna vožnja koja je počela ovog mjeseca, a trajat će do siječnja 2018. Tim Rip Curl obilazi SpaceTourer Rip Curlom Europu i zaustavit će se na 22 mjesta u Velikoj Britaniji, Austriji, Francuskoj, Njemačkoj, Italiji, Portugalu, Španjolskoj i Švicarskoj. Neka od tih mjesta bit će elitna skijališta, a gdje god taj kamper stigne posjetitelji će ga moći razgledati i uvjeriti se u njegovu kvalitetu i udobnost.

[caption id="attachment_301661" align="aligncenter" width="750"] Citroën SpaceTourer Rip Curl višenamjenski je kamper s prizemljem i ‘katom‘ opremljenim kuhinjom, kupaonicom i spavaćom sobom. Prije lansiranja na tržište trenutačno je na probnoj vožnji koja će trajati do siječnja 2018.[/caption]

I Opel je na Frankfurt Motor Showu 2017 predstavio svoj kamper Opel Vivaro Life, višenamjenski kombi koji poput prva dva spomenuta brenda služi kao pokretna kućica, ali razlika je ipak znatna. Opel Vivaro Life, primjerice nema kuhinju i kupaonicu, ali je u stražnjem dijelu opremljen udobnim pomičnim sjedalima i klupama koje služe poput kreveta te stolom koji prostoru daje izgled blagovaonice i funkciju dnevnog boravka. Kombi je opremljen LED rasvjetom, utičnicama za struju i priključkom za internet, a stakla prozora zatamnjena su tako da štite od vrućine. Riječ je o udobnom vozilu u koje stane osam putnika, no da bi kampirali treba ima dodatna oprema.

[caption id="attachment_301664" align="aligncenter" width="750"] Opel Vivaro Life nema kuhinju i kupaonicu, ali u stražnjem dijelu opremljen jeudobnim pomičnim sjedalima i klupama koje služe poput kreveta te stolom koji prostoru daje izgled blagovaonice i funkciju dnevne sobe.[/caption]

I na kraju, kampiranje uopće nije jeftin sport. Tko želi imati udobnu pokretnu i suvremeno opremljenu kućicu na kotačima, mora računati na velik izdatak. Cijena kamp-automobila ovisi o kvaliteti i brendu, a prosječna je usporediva s vrijednošću većeg stana, ali ima i onih u rangu manje garsonijere. Tko želi živjeti dinamično na četiri kotača treba izdvojiti od 30.000 do 150.000 eura za neki od najnovijih kampera, ali ima ih i skupljih.

20. travanj 2024 04:21