• Pratite nas na:
07. prosinac 2017.

Kujundžić: Ne očekujem probleme u financiranju zdravstva zbog olakšica poslodavcima

Ministar zdravstva Milan Kujundžić izjavio je u četvrtak da ne očekuje probleme u financiranju zdravstva zbog najavljenih fiskalnih olakšica poslodavcima, jer je reforma zdravstva Vladina stožerna reforma, a i u rebalansu ovogodišnjeg proračuna predviđena su dodatna sredstva za taj sustav.

Vlada je u četvrtak uredbom povećala minimalnu plaću za 5 posto, te kao kompenzacijsku mjeru poslodavcima predložila da se prepolovi stopa zdravstvenog doprinosa za radnike na minimalcu, što bi zdravstveni sustav, koji ima oko osam milijardi kuna duga, moglo ostaviti bez dodatnih 250 milijuna kuna.

>>>Plenković: Idemo ‘in favorem’ radnika i poslodavaca, minimalac porasao čak 131 kunu

Kujundžić je uoči Vladine sjednice izjavio da će taj "kratkoročni gubitak" vrlo brzo biti nadoknađen rebalansom proračuna i povećanjem njegove prihodovne strane zbog većeg broja zaposlenih.

Ministar kaže kako mu je obećano da zdravstvo neće ostati bez tih 250 milijuna kuna, a i ministar financija Zdravko Marić obećao je tražiti proračunske stavke iz kojih će se ubuduće prebacivati sredstva u zdravstveni sustav.

>>>Za dugove u zdravstvu, Vlada osigurala 670 milijuna kuna

Kujundžić je proteklih dana najavio osnivanje Fonda za inovativne lijekove, koji bi se u prvom redu temeljio na humanitarnim prilozima, odnosno donacijama građana i tvrtki, čemu su se oštro usprotivile udruge pacijenata.

Upitan za taj fond i negativne reakcije na predviđeni način financiranja izjavio je kako je ta ideja odraz realnosti jer "svi zajedno trebamo uznastojati da što prije pacijenti dobiju lijekove".

- Sve više će biti novih lijekova koji kucaju na vrata i u tom smislu taj fond bi trebao, dok lijek ne dođe na listu HZZO-a, pomoći da pacijenti ne čekaju, rekao je ministar.

No, na izravno pitanje kada se može očekivati osnivanje fonda, odgovorio je kako "uistinu ne zna" te da je  "formalna procedura možda već gotova".