06. kolovoz 2018.

Kulturnjaci pozvali na hitnu reviziju odluke o smjeni Nataše Rajković

Skupina umjetnika i kulturnih djelatnika na čelu s redateljem Miranom Kurspahićem uputila je u ponedjeljak otvoreno pismo premijeru Andreju Plenkoviću, te ministricama obrazovanja i kulture Blaženki Divjak i Nini Obuljen Koržinek, u kojemu traže hitno poništenje odluke Sanacijske uprave Studentskog centra u Zagrebu o razrješenju s dužnosti pomoćnice ravnatelja za kulturu Nataše Rajković.

>>>Radnici Croatia Airlinesa pozivaju predsjednika Vlade da postavi novu upravu u punom mandatu

"Najoštrije osuđujemo protupravan čin Sanacijske uprave SC-a, s gospodinom (Mirkom) Bošnjakom kao upraviteljem, kojim je, pod okriljem ljetne zaokupljenosti medija drugim temama, odlučila dugogodišnju pomoćnicu ravnatelja za kulturu Natašu Rajković posve neargumentirano smijeniti te ju degradirati u drugi sektor", stoji u otvorenom pismu objavljenom 2. kolovoza na portalu teatar.hr.

Kako se ističe, ogorčeni takvom odlukom, potpisnici su se odlučili za dodatnu inicijativu, uputivši u ponedjeljak otvoreno pismo premijeru i ministricama.

U pismu, kojemu je potpisima na portalu teatar.hr potporu Nataši Rajković dosad dalo preko 700 redatelja, glumaca, likovnih, glazbenih i plesnih umjetnika, pisaca i drugih uglednih kulturnjaka, ali i pripadnika šire javnosti, upozoravaju na širi kontekst i posljedice koje takva odluka može donijeti.

Osim što je zakonski neosnovana, zbog značaja koji je Kultura promjene SC-a pod vodstvom Nataše Rajković ostvarila u proteklih 13 godina, ta ničim potkrijepljena odluka ima daleko šire reperkusije na zagrebačku, ali i hrvatsku kulturno-umjetničku zajednicu, ističu nadalje, napominjući kako činjenica da nije imenovana adekvatna zamjena za smijenjenu Rajković dovodi u pitanje funkcioniranje čitavog programa kulture SC-a, kao i realizacije kako budućih, tako i tekućih projekata.

>>>Sindikat upravi LRH-a: I stari i novi sezonski radnici odlaze vidjevši radne uvjete

Upravo je program Kultura promjene, koji je Rajković osmislila i oformila, pretvorio SC u poligon slobode, otvorenosti i umjetničkog istraživanja, postavši generator urbane kulture i čitave alternativne scene Zagreba i Hrvatske koja je počela odgajati i kultivirati buduće naraštaje i umjetnika i publike, smatraju.

"Zašto se kvalitetan i uspješan rad kažnjava? Postoji li nadzor nad radom Sanacijske uprave SC-a i, ako postoji, zašto se dopušta njihova samovolja i proizvoljnost u donošenju tako btnih odluka? Kakvi su rezultati te iste Sanacijske uprave nakon nekoliko godina?", neka su od pitanja koje se postavlja u pismu.

"Mi, ogorčeni članovi hrvatske umjetničke i kulturne scene, jednostavno ne pristajemo na to da se ukloni vodstvo programa kulture, pa da sve bude spremno za tihu i učinkovitu eutanaziju kulture u SC-u", poručuju u zaključku potpisnici.

>>>Berners-Lee i akademici uputili otvoreno pismo za ‘spas interneta’

S ciljem "dobrobiti, opstanka, ali i napretka nezavisne i alternativne kulture u Zagrebu i Hrvatskoj" apeliraju na "pronicljivost vladajućih", te pozivaju ministrice i premijera na "najurgentiju reviziju i poništenje odluka Sanacijske uprave i sanacijskog upravitelja Mirka Bošnjaka o razrješenju s dužnosti Nataše Rajković, kao i reviziju samog rada Sanacijske uprave i njihove odluke".