Aktualno
StoryEditor

Kulturolozi stvorili jedan od najvećih glazbenih portala u regiji - Mixeta.net

18. Kolovoz 2016.

Početkom studiranja na tada još mladom i relativno egzotičnom osječkom Odjelu za kulturologiju, nekolicina studenata prve godine smjera medijske kulture u potrazi za praktičnim radom početkom 2013. godine, a s namjerom poboljšanja svojih novinarskih sposobnosti pokrenula je blog Mixeta. Već nakon pola godine svojevrsnoga testnog razdoblja, bezazlen projekt nekolicine prijatelja i kolega nadrastao je granice bloga te postao zaseban portal na svojoj domeni (Mixeta.net), da bi tri i pol godine kasnije važio kao jedan od najvećih regionalnih i hrvatskih glazbenih portala, sudeći prema statistikama čitanosti kao i aktivnosti na društvenim mrežama.

Neovisni i apolitični

Cijela je priča o Mixeti počela zaista slučajno, na jednoj od redovitih kava poslije predavanja. – Htjeli smo raditi nešto u struci, a s obzirom na to da smo svi u društvu bili zainteresirani za neko polje, bio to sport, kultura, film, glazba ili nešto peto, neki i s ponešto iskustva u pojedinim smjerovima, složili smo se da će to biti glazba, na početnu inicijativu kolege Mateja Lazića Švogora – govori Marko Kaselj, jedan od osnivača i glavni urednik portala. – Danas, uza sitne izmjene u uredništvu, ako tu osnivačku strukturu s današnjim suradnicima mogu tako nazvati, iznimno sam ponosan kad pogledam sve što smo stvorili ‘iz ničega‘, a jasno je da je, barem u Hrvatskoj, teško održavati neovisan i apolitičan portal s fokusom na jednu problematiku, a ne s općenitom tematikom. Osim mene, od osnivača tu su još kolege Bruno Koić i Damir Časar, kojima smo nedugo nakon osnivanja postupno pridruživali druge prijatelje s godine, Marka Leskovara i Ivana Šimića, te godinu mlađe Mislava Bartoša i Brunu Mitrovića, uz brojne vanjske suradnike, reportere, dopisnike i fotografe – dodaje.

Pobjednik Hackathona

Podršku od kolega i profesora na fakultetu imaju, a s vremenom su izbrusili stečena znanja i vještine, s obzirom na to da su svi prvotno bili laici bez znanja o funkcioniranju medija. – Ovaj posao nedavno mi je omogućio da postanem ozbiljan kandidat za posao glavnog urednika u jednom pop-kulturnom magazinu, a koliko naše djelovanje profesori na faksu cijene, među ostalim i kao promociju našeg relativno novog odjela, govori i to da sam nedavno odabran kao student četvrte godine za studijsko putovanje u Europski parlament u Strasbourg. Rješavanje mnogih poslovno-problemskih zadataka izučio sam iz prve ruke, što mi je pak indirektno pomoglo da pobijedim na najvećem osječkom natjecanju u organizaciji studenata, ovogodišnjem EWoB Business Hackathonu, osvajajući izdašnu financijsku nagradu i mogućnost prakse u nekoj od IT tvrtki pokrovitelja –objašnjava važnost projekta Kaselj, student Odsjeka za kulturologiju iz Osijeka. – Daljnji su planovi portala/udruge dodatna monetizacija, koja je sada prisutna u manjem udjelu. Stižu ponude za svakakva sponzorstva i suradnje, kao i drugi ambiciozni planovi koji su rasli zajedno s portalom. Na osobnom planu, između mnoštva ideja, ističe se otvaranje filmskog portala zajedno s kolegom Koićem, ali o tome više u bližoj budućnosti – poručuje Kaselj.

25. travanj 2024 00:30